NOSop3

Heb je een verhoogde kans op borstkanker door de pil?

Pixabay

Slik jij de pil? Dan heb je een verhoogde kans op borstkanker. Dat blijkt uit een groot Deens onderzoek, dat vandaag gepubliceerd is in The New England Journal of Medicine. Ook gebruikers van andere hormonale anticonceptie, zoals het spiraaltje, een implantaat of de prikpil, lopen dit risico.

Hoe zit dat?

Het Deense onderzoek is bijzonder groot. De onderzoekers volgden ongeveer 11 jaar lang 1,8 miljoen Deense vrouwen tussen de 15 en de 49 jaar. Alle vrouwen waren gezond bij het begin van het onderzoek. Van hen kregen er 11.517 borstkanker.

De onderzoekers ontdekten dat het risico op borstkanker 20 procent groter was bij vrouwen die een jaar of langer hormonale anticonceptie gebruikten. Het was al bekend dat de pil zorgde voor een verhoogd risico op borstkanker.

Maar het nieuwe onderzoek toont aan dat dit ook geldt voor nieuwere vormen van hormonale anticonceptie. En dat het risico niet alleen geldt tijdens het gebruik van de (prik)pil, een spiraaltje of implantaat, maar tot vijf jaar daarna.

20 procent, dat klinkt heftig

Een hoger risico van 20 procent betekent echter niet dat één op de vijf vrouwen die de pil gebruikt, borstkanker krijgt. Het gaat om een relatief risico, stelt Karen Jansen van de Borstkankervereniging Nederland.

"Het risico van een jonge vrouw blijft zelfs na een verhoging van 20 procent relatief klein: stel dat het risico van een vrouw van 25 jaar om borstkanker te krijgen 0,02 procent is, dan betekent een verhoging van 20 procent dat haar risico 0,024 procent wordt bij gebruik van de pil. Dat is dus nog steeds heel laag."

De onderzoekers schrijven dat in absolute aantallen één extra vrouw borstkanker krijgt, voor elke 7690 vrouwen die een jaar hormonale anticonceptie gebruiken. En het risico nam in het onderzoek toe hoe langer vrouwen de pil gebruikten.

Moet je stoppen?

Het is altijd verstandig om een dokter te raadplegen als je wil stoppen met anticonceptie. Hij of zij kan je vertellen wat een verstandig alternatief is. Maar in het algemeen behoren hormonale anticonceptiemiddelen, zoals de pil, wel tot de meest effectieve anticonceptiemiddelen die er zijn.

Bovendien wordt borstkanker door veel meer beïnvloed dan alleen anticonceptiemiddelen. Risicoverhogende factoren zijn onder andere genetische aanleg, niet of pas laat een kind krijgen, niet of maar kort borstvoeding geven, alcoholgebruik en overgewicht.

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland kregen in 2016 ongeveer 17.315 mensen borstkanker, waarvan 17.178 vrouwen. Omgerekend krijgt één op de zeven vrouwen borstkanker, zegt Pink Ribbon.

In 2014 gebruikte 59,6 procent van de Nederlandse vrouwen anticonceptiemiddelen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo'n 37 procent van de Nederlandse vrouwen tussen 18 en 45 jaar gebruikt de pil - ook bekend als de combinatiepil. Met name onder jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar is het heel populair: ruim zes op de tien slikt 'm.

De spiraal heeft in de afgelopen jaren ook flink terrein weten te winnen. Van 4 procent van de vrouwen in 2003, tot 12 procent in 2014. Hierbij kiest 7,3 procent voor de hormoonspiraal, de Mirena. Aanzienlijk minder vrouwen kiezen voor alternatieve anticonceptiemiddelen, zoals een NuvaRing, implantaat en de prikpil. Op de laatste plek in het rijtje komt de pleisterpil, Evra. Niet zo populair, maar 0,1 procent van de vrouwen plakt 'm op.

Onlangs kwam er een groot onderzoek over de effecten van het Mirena-spiraaltje naar buiten. Daar maakten we toen deze uitlegvideo over: