In Australië kunnen Pim en Glen nu ook trouwen. Als ze dat willen
Aangepast

Homohuwelijk Australië: het wordt een druk jaar voor Pim en Glen

  • Michael de Smit

    verslaggever

  • Michael de Smit

    verslaggever

"De champagne gaat open." Dat is de eerste reactie van Pim den Dekker (29) op het nieuws dat het homohuwelijk in Australië gelegaliseerd wordt. Hij woont sinds zeven maanden met zijn Australische vriend Glen in Sydney. Ze kennen elkaar nu twee jaar.

"We zijn er erg blij mee. Een aantal stellen in onze omgeving heeft gelijk bekendgemaakt dat ze zijn verloofd, dus die huwelijken zullen wel snel gesloten worden." Pim verwacht dat ze volgend jaar vaak hun nette pakken aan moeten trekken.

Pim en Glen leerden elkaar kennen in Den Haag waar ze beiden woonden toen ze studeerden. Daarna besloten ze naar Australië te verhuizen waar Glen vandaan komt. Glen had er moeite mee dat er in Australië zo'n hevig debat woedde over het homohuwelijk;

"In Nederland kunnen homostellen al zo lang trouwen. Zelfs toen in 2004 het homohuwelijk in Australië bij wet werd verboden, bestond het homohuwelijk al in Nederland. Het voelde dus echt als een stap terug in de tijd toen we naar Australië verhuisden."

Verschillende keren ging de lhbt-gemeenschap de straat op om te protesteren. De regering van premier Turnbull schreef daarop een referendum uit.

Australiërs demonstreren in Melbourne voor gelijke rechten, ook op het gebied van het huwelijk

Een meerderheid van de bevolking sprak zich uit voor de invoering van het homohuwelijk. Ruim 61 procent van de Australiërs was voor. 80 procent van de bevolking bracht zijn stem uit in de peiling. Toch hadden Pim en Glen de peiling liever niet gehad.

"Ik vond het zo raar om mee te maken", vertelt Pim. "Ik heb me nog nooit onderdeel van een minderheid gevoeld, maar toen wel. Het was ontzettend lastig, omdat het debat zo fel was en er zo negatief in de media over homostellen werd gesproken. Vooral de religieuze groeperingen hebben hier een flinke vinger in de pap en hielden het tegen."

Hij vindt dan ook dat het referendum niet gehouden had mogen worden. "Daarmee liet de regering zien zelf geen beslissing te kunnen of willen nemen, terwijl ik vind dat het een mensenrecht is om te kunnen trouwen met wie je wilt."

Glen doet zijn stem voor de peiling op de bus.

Volgens correspondent Robert Portier duurt het nog wel even voor de eerste Australische homostellen in het huwelijksbootje stappen.

"Pas begin februari zullen de eerste stellen in de echt worden verbonden. Er geldt een wachttijd van dertig dagen voor ieder huwelijk. Tel daar de kerstvakantie bij op en dan is het al snel februari voor de eerste stellen gaan trouwen."

Dat is ook wat Pim en Glen verwachtten. Het zal tegen die tijd een drukke periode voor ze worden, maar niet omdat ze zelf gaan trouwen. Pim: "Hij heeft me nog niet gevraagd, en ik hem ook nog niet. Dat moeten we dus nog even afwachten."

Eerder maakten we deze video over waar in Europa het homohuwelijk is ingevoerd.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: