De Sea Rangers worden de boswachters van de zee

tijd van publicatie Aangepast

Sociaal ondernemer Wietse van der Werf wil beschermde zeegebieden bewaken, en tegelijk werkloze jongeren een kans bieden. Hij bedacht de Sea Ranger Service, een soort boswachters op zee. Zo'n zeshonderd jongeren meldden zich aan om deze baan voor een jaar te krijgen. Emilio Borst was er een van, en deed mee aan de selectiedag.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Boswachters op zee

Er zijn internationaal afspraken gemaakt om kwetsbare zeegebieden te beschermen. Maar het naleven en controleren van die afspraken gebeurt volgens Wietse lang niet altijd. "De politiek maakt afspraken, maar het wordt nu tijd dat de zee ook echt goed beheerd wordt."

Wereldzee├źn beschermen is niet het enige doel van de Sea Ranger Service. Een deel van de jongeren die klaargestoomd worden was werkloos. Zo is het initiatief volgens Wietse een oplossing voor twee problemen. "Er zijn veel jongeren die weinig kansen hebben. Wat is er dan mooier dan trainingen te krijgen en een jaar op zee te mogen?"

Initiatiefnemer Wietse van der Werf NOS

Na de selectiedag blijft een groep van tachtig jongeren over. Zij beginnen volgend jaar aan een intensieve training waarbij ze worden klaargestoomd om de zee op te gaan.