NOS Op 3
Marokkaans-Nederlandse DJ Youss-f

"Dj's van een Marokkaanse komaf worden al snel in een hokje gestopt", zegt de Marokkaans-Nederlandse DJ Youss-f. Dat merkt 'ie zelf ook: ieder weekend staat hij in dezelfde clubs in de Randstad, terwijl hij ook wel eens in een kroeg in Groningen zou willen draaien. Langzaamaan verandert dat. Maar het kan zeker nog beter, vindt Youssef.

Clubeigenaren zijn bang dat een Marokkaans-Nederlandse dj alleen Marokkaans publiek aantrekt.

DJ Youss-f

Clubeigenaren doen volgens Youssef ook niet veel aan diversiteit in het uitgaansleven. "Ik denk toch dat clubeigenaren bang zijn dat een Marokkaans-Nederlandse dj, alleen Marokkaans publiek aantrekt."

En hij draait heus niet alleen Marokkaanse muziek, vertelt hij. "Clubeigenaren denken dat. Terwijl ik mij juist aanpas aan het evenement. Ik draai in principe alles, ook Nederlandse hiphop." Zo hoopt hij het clubleven diverser te maken.

Hoe dan? Volgens Youssef kan het helpen om een artiest te boeken die zowel bij Marokkaanse Nederlanders als autochtone Nederlanders populair is. Op veel grote feesten komen artiesten met een biculturele afkomst, zoals Lijpe, Boef of Broederliefde, legt Youssef uit. "Deze artiesten zijn ook populair onder Nederlandse jongeren. Dat zie ik in de clubs waar ik draai."

Said Salhi van evenementenbureau Marmoucha is het daar niet helemaal mee eens. Met zijn bureau wil hij diversiteit in de muziek- en cultuurscene stimuleren. "Op het gebied van clubprogrammering is er weinig sprake van diversiteit. Het is óf alleen kleur, óf alleen wit. Weinig gemengd."

Volgens hem komen Nederlandse jongeren en Marokkaans-Nederlandse jongeren elkaar in het uitgaansleven nog te weinig tegen. "Dit kan zeker beter. Nu is er vooral sprake van eigen clubs voor de eigen gemeenschap en op dat gebied moet er meer vermenging komen."

Toch blijft Youssef optimistisch. "Tuurlijk zou ik graag buiten de Randstad geboekt worden, maar wat komt, dat komt."

STER reclame