v.l.n.r. Janick Koolhof, Roy van Hemert, Daniël Vos en Rosan Schumaker
Aangepast

Niet iedereen staat te dansen om de nieuwe horeca-cao

Er is een nieuwe cao in de horeca. Goed nieuws, want drie jaar lang was er geen cao en konden werkgevers zelf bepalen welke afspraken ze maakten met hun personeel. Maar niet iedereen is blij met de nieuwe cao: want is het wel genoeg? Wij vroegen vier medewerkers naar hun mening.

"Met deze nieuwe cao heeft men zich er te makkelijk vanaf gemaakt."

Roy van Hemert (33) is niet te spreken over de nieuwe cao. "Tuurlijk, het is een verbetering na drie jaar onzekerheid. Maar men maakt zich er wel heel makkelijk vanaf." Roy werkt in een eetcafé in Enschede.

"Werknemers in de horeca hebben al ruim drie jaar geen loonsverhoging gehad. Dan is 1 procent loonsverhoging te weinig. Op deze manier stimuleer je jongeren niet om voor een toekomst in de horeca te kiezen."

Zelf werkt Roy al sinds zijn zeventiende in de horeca. "Ik had graag gezien dat er nieuwe toeslagen werden opgenomen in de cao voor nachtwerk, structurele overuren en feestdagen. 5 mei wordt niet eens meer als feestdag gezien eens in de vijf jaar. Dat is jammer."

"Ik ben blij dat er iets is. Het is sowieso beter: ik verdien meer."

De 25-jarige Daniel Vos is juist wél blij met de nieuwe cao. "Het is echt beter. Ik ga meer verdienen." Hij werkt parttime in een café in Amsterdam. "Ik verdien minimumloon, maar ik krijg ook nog fooi. Dus dan krijg ik er nog tussen de 2 en 6 euro per uur bij."

Bij het café waar hij achter de bar staat het goed geregeld. Maar dat is niet overal zo. "Ik zie genoeg verhalen van mensen die zich uit de naad werken voor weinig. Ik werk zo'n 20 tot 27 uur per week in het café en ik krijg betaald voor wat ik echt heb gewerkt. Daarom is het goed dat er nu een cao komt."

"Je wordt alsnog niet betaald naar hoe zwaar het werk is."

Rosan Schumaker (22) is matig enthousiast over de nieuwe cao. "Ik ben blij dat er éindelijk verandering en verbetering is. Toch denk ik dat je hiermee horecapersoneel tekort doet. De nieuwe cao compenseert niet voor de lange en zware werkdagen die je als horecamedewerker hebt."

Rosan werkt al vijf jaar bij hetzelfde eetcafé in Doetinchem, maar krijgt nog steeds minimumloon. Zij gaat er met de nieuwe cao dan ook flink op vooruit. "Nu staan eindelijk de afspraken op papier. Ik ga meer verdienen, dat is een hele vooruitgang. Maar je wordt alsnog niet betaald naar hoe zwaar het werk is."

"het is fijn dat er vaste regels en meer duidelijkheid komt."

Volgens ober Janick Koolhof (27) is het belangrijkste van de nieuwe cao dat het duidelijker wordt wat je zou moeten verdienen en dat salarissen gelijk worden getrokken. "Ik ben blij dat er een nieuwe cao is. Voor mij verandert er niet veel, maar het is fijn dat er meer duidelijkheid komt."

Janick werkt in een restaurant in IJsselstein. "Er is de laatste jaren geen check geweest op de hoogte van lonen waardoor veel mensen minimumloon kregen. Het is nu moeilijk om te bedenken of je wel genoeg verdient. Daar helpt een cao bij."

Dit verandert er in de nieuwe horeca-cao

Deel artikel: