NOS Op 3
Sacha Grootjans / Holland Dance

Wie aan een danser denkt, denkt misschien niet meteen aan een rolstoel. Toch is die combinatie dit weekend juist veel te vinden op het Holland Dance Festival in Den Haag. Met DanceAble wil het festival laten zien dat echt iedereen kan dansen.

"Ga het zelf maar na: hoe vaak zie je iemand met beperking op een podium?", zegt organisator Martine van Dijk. "Er zijn nog te weinig mogelijkheden om hun talenten te laten zien. Het is daarom belangrijk om ze een platform te geven. Dit evenement is er om te laten zien dat iedereen kan dansen."

Dit weekend dansten gehandicapte dansers samen met professionele dansers. Sander Verbeek danst nog geen jaar in een rolstoel, maar mocht al wel een duet dansen met Nadine Drouin van het Nationale Ballet:

Sander en Nadine dansen samen een duet

"Voor mij is mijn rolstoel een manier om meer kracht uit mijzelf te halen", vertelt Sander, die een spierziekte heeft. "Wat ik met dans het liefst wil, is laten zien hoe normaal het is en hoe het past binnen de samenleving. Ik wil laten zien dat iedereen het kan, het maakt werkelijk waar niet uit wie je bent."

Voor Nadine van het Nationale Ballet was het de eerste keer dat ze samen met een rolstoeldanser werkte. "Ik schaamde me een beetje dat ik geen ervaring had met mensen met een beperking en ik was bang dat ik de situatie verkeerd zou inschatten", zegt Nadine. "Maar eerlijk waar: het is zoals werken met elke andere partner. Het enige verschil is dat hij veel sneller is dan ik ben en ik dus een stukje harder moet rennen, haha."

Een andere optreden tijdens het Holland Dance Festival: Redouan Ait Chitt & Jeroen van der Linden Sacha Grootjans / Holland Dance

DanceAble geeft door het hele land cursussen. Via die weg kwam Sander ook in aanraking met moderne dans. "Het voelde meteen zo vrij", zegt hij. "Ik pakte een meisje vast en we draaiden rond. Ik dacht: dit is het."

Dans- en balletscholen

Het stijldansen in een rolstoel is al redelijk bekend, maar voor moderne dans zijn volgens de organisatie te weinig faciliteiten. "Ik zou het mooi vinden als in dans- en balletscholen ook mensen met een beperking terechtkunnen", zegt Van Dijk. "Daar proberen wij een steentje aan bij te dragen door deze duetten."

Sander hoopt om die reden in de toekomst naar het buitenland te gaan: daar zijn meer mogelijkheden. Uiteindelijk hoopt hij - net als Nadine - professioneel te kunnen dansen.

STER reclame