Aangepast

Sam loopt zesde marathon in een jaar, slechts drie anderen deden dat ook

  • Michael de Smit

    verslaggever

  • Michael de Smit

    verslaggever

Sam loopt zich stuk

Het was een zwaar maar geweldig jaar voor de 49-jarige Sam Blom. Hij liep in februari zijn eerste marathon van dit jaar. In Tokio. Daarna in april binnen zes dagen achtereenvolgens de marathon van Boston en die van Londen.

In de zomer trainde hij door. Want in september wachtte de marathon van Berlijn en daarna die van Chicago. Het toetje komt zondag: de New York City Marathon. Als hij die uitloopt, behoort Sam tot een zeer select gezelschap. Maar drie marathonlopers ter wereld lukte het om de zes grootste marathons van de wereld uit te lopen in één jaar.

Hopelijk ben ik de vierde ter wereld die dat voor elkaar krijgt.

Marathonloper Sam Blom

Maar de vijf marathons die hij er al op heeft zitten en daarbovenop de vele trainingskilometers eisen zijn tol. Zelfs bij een ervaren loper als Sam. De Marathon van Chicago van vorige maand liep hij uit met een peesplaatontsteking.

Dat is een zeer pijnlijke blessure en in Sams geval zit die aan de onderkant van de voet. Normaal duurt het maanden om daar van terug te komen. Hij weet dus dat het pijnlijke 42 kilometers gaan worden. Als hij het al haalt.

De afgelopen weken heeft hij er met zijn fysiotherapeut alles aan gedaan om de blessure te behandelen. Volgens hem houdt hij er geen blijvende schade aan over. Blom is een zeer ervaren loper met inmiddels bijna 50 marathons achter zijn naam. Hij liep de zes majors allemaal al eens eerder, maar nooit in één kalenderjaar.

Sam is eigenaar van een hardloopwinkel en een bedrijf dat marathonreizen organiseert. Hij weet dus waar hij het over heeft.

World Marathon Majors

De World Marathon Majors is een jaarlijkse serie van de zes grootste marathons. In 2006 was de eerste editie. Er zijn wereldwijd zo'n 2000 deelnemers die ze alle zes hebben gelopen, maar tot nu toe zijn dus slechts drie er in geslaagd ze in één kalenderjaar te voltooien.

Het is volgens Sam een bijna onmogelijke opgave: "Voor Londen en Boston zijn heel moeilijk startbewijzen te krijgen en ze vinden ook nog eens zes dagen na elkaar plaats. Bovendien moet je voor Boston als deelnemer ook nog binnen een bepaalde tijd kunnen lopen. Je moet je kwalificeren. Daarnaast is het bijzonder lastig om te volbrengen vanwege het reizen, het tijdsverschil en de planning."

Sam is er duidelijk over: "Nooit meer zes marathons in een jaar. De impact die het heeft op je omgeving, je fysieke gesteldheid en je werk is enorm."

Er ontbreekt nog één medaille in de verzameling van Sam

Hij is vastbesloten om er zondag een fantastische ervaring van te maken: "De fun is natuurlijk de uitdaging die je aangaat met jezelf. De beleving van zo'n grote stadsmarathon is enorm. De sfeer, het publiek langs de kant en het geweldige parcours zorgen ervoor dat het hoe dan ook een feest is om er te lopen."

Het is nog geen gelopen race. Sam heeft concurrentie van een Belg. "Onderweg naar de Marathon van Chicago kwam ik hem tegen en kreeg ik door dat hij dezelfde plannen heeft. Natuurlijk vroeg ik hem naar zijn streeftijd. Hij loopt iets langzamer dan ik, dus waarschijnlijk word ik nummer vier en hij nummer vijf!"

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: