Aangepast

Deze broers willen met hun drone de wereld landmijnvrij maken

De drone die de wereld landmijnvrij moet maken

Massoud en Mahmud groeiden op in Kabul. Vlak naast een mijnenveld met landmijnen die achterbleven uit verschillende oorlogen. Ze vluchtten naar Nederland en willen nu, jaren later, het wereldwijde landmijnenprobleem oplossen.

Massoud studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en bedacht als afstudeerproject de Mine Kafon, een grote bal die over een mijnenveld kan rollen. De installatie wordt vooruit geblazen door de wind en het idee was dat mensen in gevaarlijke gebieden het zelf na kunnen bouwen om een mijnenveld op te ruimen.

Massoud kreeg bekendheid met dit ontwerp om landmijnen onschadelijk te maken.

De bal kreeg veel bekendheid. Werd aangekocht door het prestigieuze Museum of Modern Art (MOMA) in New York en ging in videovorm de wereld over. Toch was het volgens Massoud niet de echte oplossing voor het wereldwijde mijnenprobleem. "Het was uiteindelijk meer een kunstproject, dat voor veel aandacht zorgde, maar het mijnenprobleem werd er niet mee opgelost", vertelt hij.

En dat probleem is behoorlijk groot, al hoor je er niet vaak iets over. Wereldwijd zijn er 64 landen en regio's waar nog landmijnen liggen. Meestal is in die landen de oorlog voorbij, maar onder de grond sluimert een levensgroot gevaar. Kinderen zijn vaak het slachtoffer, omdat zij spelen op stukken land waar nog mijnen liggen.

Op deze plekken liggen nog landmijnen

Hoeveel landmijnen er precies onder de grond liggen, is lastig in te schatten. Er wordt jaarlijks een rapport opgesteld om de stand van zaken te monitoren. Op de meeste plekken werken organisaties aan het opruimen van de mijnen, maar dat gaat langzaam en is duur.

Massoud: "Het opsporen van landmijnen gaat al sinds de Tweede Wereldoorlog op dezelfde manier. Dat is mensenwerk met een metaaldetector of een hond."

Het opsporen van landmijnen gaat al sinds de Tweede Wereldoorlog op dezelfde manier.

Massoud Hassani

Dat moet sneller en veiliger kunnen, dacht Massoud. Dus lanceerde hij vorig jaar samen met zijn broer, die meer het marketing-brein is achter Mine Kafon, een kickstarterproject. "Het idee is om met een drone landmijnen op te sporen en met een tweede drone de mijnen onschadelijk te maken."

Inmiddels is er een team van dertien techneuten met verschillende achtergronden en wordt er gewerkt aan meerdere prototypes. De ambities zijn groot. "We willen de wereld landmijnvrij maken, binnen tien jaar", aldus Massoud.

Deel artikel: