Emilio Moes
Aangepast

'Met een beperking ben je gemotiveerder dan anderen'

Op een sollicitatiegesprek werd mij verteld dat ik de trap niet op kon. Ik zei: 'luister, ik bepaal nog altijd zelf of ik de trap op kan'.

Emilio Moes

Probeer maar eens aan een baan te komen als je een beperking hebt. Niet makkelijk, maar het is de 25-jarige Emilio Moes uit Amsterdam gelukt. "Zelfs voor mij is het moeilijk! En ik kan alles!", zegt hij. Emilio werkt tegenwoordig bij het Emma Kinderziekenhuis AMC. "Het is geweldig. Ik kan hier werken en heb de kans om te groeien."

Wij spraken Emilio op zijn werk:

Emilio is gehandicapt, maar heeft toch een baan

Emilio is geboren met de spierziekte arthrogryposis multiplex congenita. "Ik heb een tekort aan bindweefsel. Ik heb niet genoeg beweegruimte waardoor mijn gewrichten in een andere stand zijn gaan staan. Mijn armen gaan niet omhoog en mijn nek staat in een andere stand."

Het is, volgens Emilio, verschrikkelijk om aan een baan te komen als lichamelijk beperkte. "Ik heb het op mijn zestiende zo vaak geprobeerd, maar op een gegeven moment gaf ik op. Ik ben toen, samen met vrienden, een eigen bedrijfje gestart." Dat was mooi als extra zakcentje, maar een écht inkomen hield hij daar niet aan over.

Je weet dat je twintig keer 'nee' te horen krijgt.

Emilio Moes

Solliciteren is lastig, zegt Emilio. "Je weet dat je dan twintig keer een 'nee' te horen krijgt. Mensen denken dat wij vaker ziek zijn, minder hard werken of minder snel werken. Dat geldt niet voor iedereen."

Volgens Emilio moet je een grote mond hebben om aan een baan te komen. "Op een sollicitatiegesprek werd mij verteld dat ik de trap niet op kon lopen. Ik zei: 'luister, ik bepaal nog altijd zelf of ik de trap op kan lopen'. Ik trek altijd mijn mond open als ik het ergens niet mee eens ben."

Op het moment dat Emilio het echt niet meer zag zitten, klopte hij aan bij Emma at Work, een uitzendbureau voor mensen met een beperking. "Hier ging het niet meer om mijn handicap, maar om de kwaliteiten die ik had. Na drie weken mocht ik aan de slag bij het Emma Kinderziekenhuis AMC. Hier kon ik bewijzen dat ik het wel kan."

Ik was een heel ander persoon geweest zonder mijn spierziekte.

Emilio Moes

Maar hij denkt ook dat bedrijven een kans mislopen door geen werknemers aan te nemen met een lichamelijke beperking. "Ik sta positief in het leven. Juist, omdat ik weet dat het moeilijk is om een baan te krijgen, wil ik het maximale eruit halen."

Hij weet zeker dat veel lichamelijk beperkte jongeren er zo over denken. Volgens Emilio zijn ze gemotiveerder dan anderen. "Je kan ook een Wajong-uitkering aanvragen, maar daar kom je niet mee rond. Vooral niet als je een handicap hebt, omdat je met extra kosten zit."

Emilio vindt zijn spierziekte allesbehalve erg. "Ik vind het eigenlijk best wel leuk. Ik was een heel ander persoon geweest als ik geen spierziekte had gehad. De dingen die ik nu mee kan maken, dankzij mijn ziekte, had ik waarschijnlijk nooit kunnen doen. Ik heb rolstoelrugby ontdekt en ik reis de hele wereld rond om te sporten. Dit had ik anders nooit meegemaakt."

Deel artikel: