Brigitte Le Blanc
Aangepast

'De hele wereld draait om seks, maar niet voor mij'

  • Anna Pruis

    redacteur NOS op 3

  • Anna Pruis

    redacteur NOS op 3

Een leven zonder seks is voor veel mensen nauwelijks voor te stellen. Toch zijn er mensen die geen seksuele verlangens hebben en zich ook niet seksueel aangetrokken voelen tot anderen. De Asexual Awareness Week wil meer aandacht vragen voor mensen die aseksueel zijn.

Als je eenmaal doorhebt dat er een naam voor is, voelt dat als een warme douche.

Brigitte Le Blanc

Een goede zaak, vinden aseksuelen die al uit de kast zijn gekomen. "De hele wereld draait om seks en relaties. Als je niet weet dat er zoiets als aseksualiteit bestaat, denk je dat er iets mis met je is", vertelt Brigitte Le Blanc (27). "Dan denk je: blijf ik voor altijd of alleen, of moet ik seks hebben terwijl ik er eigenlijk geen behoefte aan heb? Als je eenmaal doorhebt dat er een naam voor is, voelt dat als een warme douche. Je bent niet raar."

Jan den Hartogh (ook 27) kwam er twee jaar geleden achter dat hij aseksueel is. "Je ziet om je heen dat mensen heel enthousiast zijn over seks en er erg mee bezig zijn. Ik was dat helemaal niet", vertelt hij. "Voor mij is bloot iets als een dierenplaatje: het doet me gewoon niets. Toen ik aseksualiteit tegenkwam op het internet, vielen alle puzzelstukjes op z'n plaats. Je probeert onbewust een hokje te zoeken en dan is het fijn als je je er in eentje herkent."

NOS op 3
Geen regenboog, maar wel een eigen vlag

In het kader van de Awareness Week, oorspronkelijk een Amerikaans initiatief, zijn er allerlei bijeenkomsten, ook in Nederland. Jan is bijvoorbeeld naar de dierentuin gegaan met andere aseksuelen. "Sommigen waren er net voor uitgekomen, dus voor hen was het wel spannend", zegt hij. "Zelf vind ik de herkenning heel fijn."

Hoeveel mensen er precies aseksueel zijn, is lastig te meten. Een bekend Brits onderzoek van Anthony Bogaert concludeerde dat ongeveer 1 procent van de Britse bevolking zich nog nooit tot iemand aangetrokken heeft gevoeld, waarbij vrouwen dat vaker hadden dan mannen. Een Nederlands onderzoek laat zien dat ongeveer 0,5 procent van de mannen en 3 procent van de vrouwen vaak een verminderd seksueel verlangen heeft, wat kan wijzen op aseksualiteit.

Culturele invloeden

Volgens Bogaert is het verschil tussen mannen en vrouwen te verklaren door culturele invloeden. Zo worden mannen geacht een grote sex drive te hebben dan vrouwen en is het dus lastiger om toe te geven dat je er niets mee hebt.

Wat veel aseksuelen lastig vinden is dat mensen denken dat ze bewust celibatair leven. Hoewel er ook in mate van aseksualiteit en gevoelens die daarbij komen kijken per persoon grote verschillen zijn, is het voor de meesten geen bewuste keuze om geen seks te hebben. Ze hebben er gewoon niets mee.

"Ik heb wel seks gehad vroeger", vertelt Brigitte. "Maar het is niet mijn meest favoriete ding om te doen, zeg maar." Toch betekent niet dat aseksuelen geen behoefte hebben aan romantiek of een partner. Brigitte heeft bijvoorbeeld een liefdesrelatie met een (ook aseksuele) man.

Jan en Brigitte zijn beiden open over hun aseksualiteit, maar merken wel dat het nog een onbekend fenomeen is. "Mensen denken dat je een gevoel moet hebben of een verlangen. Of ze denken toch dat je verkapt homo bent en blijven doorvragen", vertelt Jan.

"Op internet komen er nog weleens botte opmerkingen", vertelt Brigitte. "Dat je nog geen goede seksbeurt hebt gehad. Of gewoon nog niet de juiste persoon hebt gevonden. Of iemand schrijft: kom maar een nacht bij mij en dan ben je meteen genezen.' Net alsof het een aandoening is."

Toen ik 20 was dacht ik: 'Het komt nog wel.'

Jan

Jan en Brigitte hopen met dit verhaal meer mensen die twijfelen over hun aseksualiteit te helpen. "Voor mijzelf was het een opluchting dat ik niet meer hoef te acteren", zegt Brigitte. "Familie en vrienden zien dat ik nu ook gelukkiger ben en beter in mijn vel zit."

"Toen ik 20 was dacht ik: het komt nog wel", zegt Jan. "Maar nu weet ik dat het niet meer gaat komen. Voor mij is het ook fijn dat ik er niet meer op reken verliefd te worden of het huisje-boompje-beestje-verhaal. Je krijgt de regie over je leven terug."

Deel artikel: