Aangepast

In deze koffietent bestel je in gebarentaal

Amsterdam - In deze koffietent bestel je in gebarentaal

Een koffiebar waar niet alleen plek is voor doven om te wérken, maar waar ook nog eens doven en horenden met elkaar in contact komen. Dat is het idee achter de Sign Language Coffee Bar, die deze week in Amsterdam is geopend. "Het is nieuw en heel leuk om zo met horende mensen te communiceren", zegt de kersverse barista Ellen van der Werf (18).

De werkloosheid onder doven én onder blinden is bijzonder hoog, zegt bedenker Bas de Ruiter. Samen met zijn vrouw Sandra Ballij is hij daarom de koffiebar begonnen. "Ze hebben geen andere beperking dan dat ze niet kunnen horen of zien. Ze hebben net zoveel lerend vermogen als elk ander, dus ze zouden net zo ver moeten kunnen komen."

Met behulp van een touchscreen leer je aan de bar hoe je een cappuccino moet bestellen

Tien jaar geleden startten Bas en Sandra het restaurant Ctaste, waar je dineert in het donker en bediend wordt door blinde obers. Wervingsbureau Ctalents volgde, net als C the city, waarbij je een tour door Amsterdam kunt krijgen van een blinde gids.

En nu dus de Sign Language Coffeebar, het eerste café met doof personeel. Maar vooral 'gewoon' een koffiebar. "Ik wil uiteindelijk dat het heel normaal wordt", zegt Bas. "Dat mensen langskomen omdat er goede koffie is en je goed geholpen wordt. Ik zie hier veel toekomst in, zoals bij bedrijven die dit willen voor hun koffiecorner. Het moet gewoon overal kunnen."

En zo ziet dat er uit: het gebaar voor cappuccino

In het café werken acht barista's. Die krijgen hetzelfde salaris als andere barista's. Het is dus geen sociale werkplaats. "We willen geen fopbanen, maar banen met verantwoordelijkheden. Er zijn genoeg aanpassingen en er is genoeg techniek beschikbaar voor een dove om te communiceren met horenden. Er zijn weinig belemmeringen meer om mee te draaien."

En Ellen? Die is blij dat ze een baan heeft waar ze serieus genomen wordt. "Hiervoor heb ik heel veel gesolliciteerd. Maar telkens als werkgevers ontdekten dat ik doof was, durfden ze het toch niet aan. Hier word ik niet beoordeeld op mijn doofheid, maar gewoon op mijn persoon."

Deel artikel: