Aangepast

Dit lesbische koppel zegt 24 keer 'ja' in 24 landen

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

Lesbisch koppel geeft in 24 landen het ja-woord

Vierentwintig keer trouwen in 24 landen. Dat gaat het Nederlands-Belgisch kunstenaarskoppel Fleur Pierets (44) en Julian Boom (39) de komende twee jaar doen. Met hun kunstproject 22 vraagt het lesbisch stel aandacht voor het homohuwelijk.

"In Nederland en België is het inmiddels zo normaal om te kunnen trouwen als homostel, dat we er niet meer bij stilstaan dat dit in 170 landen nog niet mogelijk is. Wij willen met ons project aandacht vragen voor het feit dat homoseksualiteit lang niet overal geaccepteerd is", zegt Fleur.

Drie maanden geleden hebben ze hun spullen verkocht en hun huis in Spanje opgezegd om het project te realiseren. "We wilden eigenlijk vorig jaar al beginnen, maar Julian kreeg kanker en daardoor moesten we het uitstellen."

Fleur en Julian trouwen in NYC de eerste keer voor hun project 22

In Amsterdam geeft het stel vandaag elkaar voor de tweede keer het ja-woord. De eerste stad die de twee vrouwen aandeden voor hun project was New York City.

"Het homohuwelijk is daar pas sinds twee jaar toegestaan. We merkten dat New Yorkers daar nog ontzettend trots op zijn en dat graag met je delen als gay koppel. Daarom besloten we om ons project daar te beginnen."

Nederland maakte het homohuwelijk als eerste in de wereld mogelijk. België volgde als tweede in 2003. Na Amsterdam gaan ze dan ook door naar België.

De plechtigheden in alle landen zijn vooral ceremonieel. Fleur en Julian zijn in 2012 al voor de wet getrouwd. Ze willen dat de ceremonies in alle landen zo echt mogelijk verlopen. Dat zorgt soms voor problemen.

"In New York waren we er uiteindelijk drie maanden mee bezig. En ook in Amsterdam duurde het lang voordat ze begrepen dat het een kunstproject is en dat we niet zomaar even naar een loket kunnen komen voor een afspraak. We zouden het project in 18 maanden doen, maar dat hebben we nu uitgebreid naar twee jaar."

Fleur en Julian na de ceremonie in New York City

De financiën voor de eerste vier landen zijn geregeld door de verkoop van hun huis. Ook dragen belangstellenden het koppel een warm hart toe. Zo verzorgt een atelier hun bruidskleding in Amsterdam. "Geen kant, geen prinsessenjurk en zo min mogelijk glitters", zegt ontwerper en eigenaar Leon Klaassen Bos. Hij heeft zich gespecialiseerd in trouwkleding voor gay koppels.

"Homostellen hebben doorgaans andere wensen dan heterokoppels, omdat de traditie nog niet zo lang bestaat. Reguliere bruidswinkels weten daar nog niet zo goed op in te spelen."

Het geld voor de overige landen moet het kunstenaarsstel gaandeweg bij elkaar zien te rapen. Ook leggen ze alle ceremonies vast voor een documentaire en volgt er achteraf nog een expositie in alle landen.

Toen Fleur en Julian het project startten, was het homohuwelijk in 22 landen mogelijk. Vandaar de naam van het project: 22. Inmiddels zijn daar Duitsland en Malta bijgekomen en zullen ze ook die landen bezoeken. "Als tijdens het project een nieuw land het homohuwelijk toestaat, dan gaan we ook daarheen om het te vieren. We zullen zien waar de teller eindigt."

In deze landen is het homohuwelijk toegestaan

LandJaarLandJaar
Nederland2001Frankrijk2013
België2003Nieuw-Zeeland2013
Canada2005Uruguay2013
Spanje2005Verenigd Koninkrijk2013
Zuid-Afrika2006Ierland2015
Noorwegen2009Luxemburg2015
Zweden2009Verenigde Staten2015
Argentinië2010Colombia2016
IJsland2010Duitsland2017
Portugal2010Finland2017
Denemarken         2012Malta2017
Brazilië2013

Deel artikel: