In het regeerakkoord staat dat het studievoorschot "in de toekomst wordt aangesloten bij de 10-jaarsrente". Wat betekent dat? In ieder geval slecht nieuws voor mensen die moeten lenen voor hun studie, want daardoor ga je waarschijnlijk meer rente betalen.
Het zit zo. De overheid moet het geld dat ze aan studenten uitlenen zelf ook weer lenen. Dat doen ze via staatsobligaties. Over dat bedrag betalen ze een rente, die ze op hun beurt doorberekenen aan de student. Net als bij andere leningen geldt: hoe langer de rente is vastgezet, hoe hoger die is.
Zet je schrap, want hier komen even wat cijfers. Op dit moment gebruikt de overheid de 5-jaarsrente. Die is op dit moment -0,23 procent, terwijl de 10-jaarsrente op 0,58 procent ligt.
Stel, je hebt een studieschuld van 15.000 euro - dat is nu ongeveer het gemiddelde - dan kost het je met een 10-jaarsrente zo'n 87 euro per jaar extra.
Alleen voor nieuwe studenten
D66 laat weten dat het de bedoeling is dat de 10-jaarsrente alleen voor nieuwe studenten gaat gelden: als je nog studeert of moet afstuderen, heb je er geen last van. Maar wat er uiteindelijk precies in de nieuwe plannen komt te staan, is nog even afwachten.
Je geeft studenten echt een sigaar uit eigen doos.
Studentenorganisaties zijn in ieder geval niet blij met deze maatregel, omdat ze vinden dat aankomende studenten zo niet kunnen profiteren van een andere maatregel uit het regeerakkoord: de halvering van het collegegeld.
"Ze noemen het een korting, maar studenten betalen dat bedrag uiteindelijk terug via de hoge rente", zegt Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg. "Je geeft studenten echt een sigaar uit eigen doos."
Voor de nieuwe rentevoet is nog wel een wetswijziging nodig. Het zal dus nog wel even duren voordat je als aankomend student iets van de hogere rente gaat merken.