NOSop3

Meer 18-jarigen zeggen 'Nee' tegen donorschap

Aangepast
ANP

Ben jij 18 geworden en nog niet geregistreerd in het Donorregister? Dan heb je hem zeker gehad: de brief met de vraag of je donor wilt worden. Steeds meer nieuwe 18-jarigen leggen hun keuze vast in het Donorregister. Dit jaar kruiste meer dan een kwart van hen het vakje met 'Nee' aan, het hoogste percentage in tien jaar.

Ik vind het geen fijn idee dat als je spontaan dood gaat mijn ouders dan moeten beslissen. Dat doe ik liever zelf.

Nicolette

Nicolette is 18 en zei 'Nee' tegen het donorschap. Door alle aandacht rond orgaandonoren is ze erover na gaan denken. "Als ik dood ga, wil ik dat iedereen gelijk kan rouwen. Ik vind het geen fijn idee dat mijn lichaam eerst naar de operatietafel gaat en dan voor een deel leeggehaald wordt."

Nicolette besloot haar 'Nee' te registreren nadat er vorig jaar veel aandacht over een nieuw systeem voor donoren ontstond. De Tweede Kamer nam een wetsvoorstel aan waarin staat dat je automatisch donor bent, tenzij je 'Nee' hebt geregistreerd. Nicolette: "Ik wil die beslissing gewoon zelf kunnen maken."

Dat wetsvoorstel moet eerst nog door de Eerste Kamer. Nu beslissen nabestaanden nog wat er met je lichaam gebeurt als je je niet registreert. Na overleg met haar ouders vond Nicolette het geen fijn idee dat zij bij een spontane dood over haar lichaam moeten beslissen.

Nicolette zegt 'Nee' tegen het donorschap. Nicolette

Jeantine Reiger van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) herkent de gedachte van Nicolette wel. "Door alle aandacht rond het wetsvoorstel zijn jongeren bewuster geworden dat ze zelf een keuze kunnen maken. Meer jongeren registreren zich en daarmee stijgt ook het aantal jongeren dat 'Nee' zegt."

En dat vindt Reiger helemaal niet zo erg. "Tuurlijk geloven wij dat orgaantransplantatie een hele goede zaak is, maar ik vind het vooral belangrijk dat jongeren nadenken over hun keuze, die bespreken met hun ouders of vastleggen in het Donorregister. Ook al is dat 'Nee'."

Overigens komt die 28,5 procent die 'Nee' zegt niet als een verrassing voor de NTS. "Het is ongeveer gemiddeld voor alle geregistreerden in Nederland. Zo'n 60 procent geeft wel toestemming. De rest laat het over aan nabestaanden. Er zijn nu gewoon meer mensen die zich registreren."

Ik vind het belangrijk om er over te blijven nadenken.

Nicolette

Nicolette heeft voor nu 'Nee' gezegd, maar sluit niet uit dat ze het later nog verandert. "Ik vind het wel belangrijk om er over te blijven nadenken."

Donorweek

Deze week is de donorweek van start gegaan. Op radio, televisie en met kleine acties in het land wordt aandacht gevraagd voor orgaantransplantatie. NOS Mashup maakte er een video over:

Mashup over de donorweek