Aangepast

Dankzij Joris kun je straks virtueel door Willemstad lopen

Even vlug kijken hoe je bestemming er ook alweer uitziet, of het adres van dat ene kroegje opzoeken: in december schreven we nog dat dat er op Curaçao niet in zit. Sterker nog: op alle ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) is Google Street View helemaal niet aanwezig.

Radio-dj Joris Reer (26) van de Curaçaose zender Dolfijn FM zette een campagne op om "het mooiste stukje van ons koninkrijk" letterlijk op de kaart te zetten. Met succes: dankzij zijn actie kun je straks virtueel over de eilanden wandelen. Maar daar moet wel wat voor gebeuren.

Sommige ouderen leveren hun belastingcenten nog in een boterhamzakje in.

Correspondent Dick Drayer

De petitie die hij opzette, had niet zo veel succes. "We haalden maar een paar duizend handtekeningen op, lang niet ons doel van 200.000. De promovideo die we maakten, ging gelukkig wel viral. Via Google Nederland kwamen we in contact met het team van Street View. Dat moesten we in een Skype-gesprek overtuigen dat we het waard zijn om op Street View te staan."

Dat de ABC's worden toegevoegd, is dan ook uitzonderlijk: het zijn zelfs de eerste Caribische eilanden die in het programma komen. "Dat Willemstad op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, was volgens mij doorslaggevend. Maar de bedrijven op de eilanden zijn voor Google interessant: die komen nu ook in hun systeem te staan."

Dj Joris

Dat de petitie niet lekker liep is niet zo gek. Volgens correspondent Dick Drayer leeft Street View op de eilanden niet heel erg bij de bevolking. "Het zijn vooral jongeren die er wel wat in zien, maar de digitalisering gaat hier niet zo snel. Sommige ouderen leveren hun belastingcenten nog in een boterhamzakje in."

Niet iedereen werd warm van de campagne. "Veel mensen waren enthousiast," zegt Joris, "maar er waren ook veel zorgen over de privacy. Het eiland loopt een beetje achter qua innovatie, dus mensen waren wat huiverig dat hun huis en tuin op internet komt. We hebben heel veel voorlichting over de privacy gedaan, en dat zullen we nog wel meer moeten doen."

"Ook zijn mensen hier over het algemeen wat terughoudend: ze vinden zichzelf als klein eilandje al snel niet belangrijk genoeg voor dit soort dingen. Eigenlijk onderschatten ze zichzelf een beetje. Ik heb gezegd: 'kom op Curaçao, als je wat wilt, moet je je er voor inzetten'."

Packagedeal

De deal met Google komt de eilanden niet aanwaaien: Dolfijn FM gaat zelf op pad met een 360-gradencamera, om de beelden voor Street View te maken.

Joris (derde van links) en drie regeringsleden met de registratiecamera

Ook komt Street View met een pakket andere services: zo moet de eilandengroep ervoor zorgen dat tachtig procent van alle bedrijven zich registreren bij Google. "Ze moeten hun adres en openingstijden doorgeven, zodat dat bij Google snel gevonden kan worden."

Als de bedrijven dat niet willen, gaat het hele feest dan niet door? "Dat denk ik niet," zegt Joris. "Als wij alle beelden al voor ze verzamelen, dan denk ik dat het wel gewoon in het systeem komt."

Oppoetsen

Bij het rondrijden werkt het team van Joris samen met het ministerie van Verkeer en Vervoer. "Zij gaan voor wij langs komen nog even snel opruimen. We gaan wel een eerlijk beeld laten zien: niet alleen de stranden, maar ook de arme gebieden. Maar soms liggen er ook wat kapotte tv's en vuilniszakken langs de weg, die worden dan even weggehaald.

Of je voor je volgende vakantie al de straten van Willemstad kan verkennen, is nog even afwachten. Het kan namelijk wel een jaar duren voor alle informatie is verwerkt. "Maar dat het zo snel al gebeurt vind ik wel een overwinning. Zelfs grote landen in de regio als Venezuela staan nog niet op de kaart."

Deel artikel: