Aangepast

'Ik begon te gillen: ik blijf niet hier, ik blijf niet hier!'

  • Hilde Bouwman

    verslaggever NOS op 3

  • Hilde Bouwman

    verslaggever NOS op 3

Portretten Bijlmerramp

"Was je niet bang dat er iets met je dochter, met mij, zou gebeuren?" Surya loopt met haar moeder door de Bijlmer. Samen halen ze herinneringen op aan de Bijlmerramp, vandaag 25 jaar geleden. "Ja natuurlijk, ik was heel bang!"

Op de avond van de ramp was Ernestine zwanger van Surya. Ze was onderweg naar een feestje in een van de Bijlmerflats, toen ze ineens "een gigantische, grote vuurbal" boven zich zag. Ze had nog geen idee wat er precies aan de hand was, maar haar eerste reactie was: heel hard wegrennen.

Wegwezen. Dat was ook wat Kimberly's moeder Sharine dacht. Ze was bezig de was van de waslijn op het balkon van haar flat te halen, toen het raam in de woonkamer hard begon te trillen. Daarna volgde een luide klap. "Ik begon te gillen en riep: 'Ik blijf niet hier, ik blijf niet hier'", vertelt ze aan haar dochter, die toen 4 was. Niet veel later zat het gezin in de auto. Weg van de Bijlmerflats. Zo snel mogelijk.

Dan denk je ineens: 'O, die heb ik ook niet meer gezien sinds de ramp'.

Sharine

De Bijlmerramp trof een hele gemeenschap in Amsterdam-Zuidoost. "Je kent elkaar allemaal van gezicht", vertelt Sharine. Iedereen kent wel iemand die de ramp niet heeft overleefd. "Dan denk je ineens: 'O, die heb ik ook niet meer gezien sinds de ramp.'"

De ramp houdt de gemoederen nog steeds bezig, zegt Ernestine. "Iedereen kan elkaar vertellen waar je was op die dag, op dat tijdstip. En hoe heb jij het gehoord? Om de zoveel tijd heb je het daar met elkaar over."

Voor beide moeders heeft het een tijd geduurd, voordat ze de ramp een plek konden geven. Maar rond 4 oktober komen de herinneringen altijd weer boven. Op die dag is er ieder jaar een herdenking bij het monument van de ramp.

Het is belangrijk om erbij stil te staan, vindt Ernestine. Dat de ramp niet vergeten wordt. Dat de nabestaanden weten dat ze niet vergeten worden. "Het is een onderdeel van onze gemeenschappelijke geschiedenis geworden. Dit mogen en kunnen we niet vergeten."

De herdenking is uitgebreider dan normaal, omdat het 25 jaar geleden is. De NOS zendt de herdenking live uit om 17.00 uur op NPO 2.

Deel artikel: