Aangepast

Een aanval met onhoorbaar geluid: hoe werkt dat?

Heb jij weleens last van piepende oren na een luid concert? Dat is natuurlijk vervelend. Maar geluid dat je niet kan horen, kan nog veel schadelijker zijn - en zelfs als wapen worden gebruikt. De VS denkt dat dat is gebeurd bij Amerikaanse diplomaten in Cuba. Meer dan twintig van hen werden namelijk ziek. Daarom trekt de VS een groot deel van zijn ambassadepersoneel terug en vraagt het Cuba hetzelfde te doen.

Zo'n akoestische aanval kan gezondheidsklachten opleveren. Wil je weten hoe dat kan? Kijk dan de onderstaande video.

Geluid als wapen

Sinds de beschuldigingen van Amerika aan het adres van Cuba lopen de spanningen tussen beide landen op. Cuba ontkent dat de klachten van de diplomaten en hun familie het gevolg zijn van geluidsaanvallen.

Volgens audioloog Jan de Laat van het LUMC is een aanval met onhoorbare geluidsgolven technisch niet heel moeilijk. "Maar je kunt het niet thuis doen hoor. Dan heb ik het echt over militaire experimenten met krachtige installaties."

Je spreekt met elkaar af dat chemische wapens niet gebruikt mogen worden. Daar vind ik dit soort aanvallen bij horen.

Jan de Laat, audioloog en klinisch fysicus LUMC

Volgens De Laat kan infrasoon geluid erg krachtig zijn en dus gezondheidsklachten veroorzaken. Duizeligheid, oorsuizen, gehoorverlies, misselijkheid en bij langdurige blootstelling concentratieverlies leidend tot depressiviteit.

"Ik hoop dan ook dat dit soort aanvallen in de praktijk niet gebruikt worden. Je spreekt namelijk met elkaar af dat chemische wapens niet gebruikt mogen worden. Daar vind ik dit soort aanvallen ook bij horen."

Deel artikel: