Het waren heftige beelden gisteren: de clash tussen politie en burgers bij de stembureaus in Catalonië. Helemaal voor de Spaanse Joan Roca en Ignacio Hassan de Lucas. Zij volgden alles vanuit Nederland en vreesden voor familie en vrienden. Joan: "Ik had echt niet verwacht dat het zo uit de hand zou lopen. Anders had ik wel een ticket geboekt."
Joan woont nu vier jaar in Nederland, maar komt oorspronkelijk uit Catalonië. Net als 90 procent van de opgekomen kiezers is hij voor een onafhankelijk Catalonië. "De huidige situatie tussen de Catalaanse en Spaanse regering is de laatste jaren verpest en communicatie is niet meer mogelijk. Daarom is onafhankelijkheid de enige oplossing en zou ik dus 'ja' hebben gestemd."
Ignacio komt uit Madrid en woont nu drie jaar in Nederland. Ondanks hun vriendschap zijn Joan en Ignacio het oneens. Ignacio: "Economisch zou een breuk dramatisch zijn voor Spanje, maar ook voor Catalonië. Catalonië is een erg rijke omgeving voor Spanje, maar door de politieke onrust zullen ook veel multinationals weggaan uit het gebied. Dat zorgt weer voor werkloosheid in Catalonië."
Ik wilde mijn vrienden en familie ondersteunen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ik vond het niet normaal om al die beelden zo te zien.
Over één ding zijn ze het wel eens: stemmen moet altijd kunnen. De twee Spanjaarden zijn dan ook erg geschrokken van de beelden van de politie die stemmers met geweld probeerde te stoppen. Joan: "Het referendum was illegaal. Oké. Maar dan hadden ze het beter achteraf ongeldig kunnen verklaren in plaats van dit agressieve optreden."
Ignacio komt zelf niet uit Catalonië, maar heeft er wel veel vrienden. Daar had hij gisteren veel contact mee. "De meeste daarvan gingen stemmen en dat lukte ook, al hadden er wel een paar problemen met de politie."
Joan had de hele dag contact met zijn familie en vrienden. "Mijn vader was vrijwilliger bij één van de stembureaus en een aantal vrienden hielden een bureau bezet. Ik heb dus de hele dag op mijn telefoon gezeten om te bellen of te whatsappen vanuit Nederland."
Hij baalt dat hij er niet bij was. "Ik wilde ze ondersteunen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ik vond het niet normaal om al die beelden zo te zien."
En de oplossing? Dat weten de twee vrienden nog niet. Joan: "Vandaag is een rustige dag. Iedereen is nog een beetje in shock van gisteren. Beide regeringen moeten er proberen uit te komen."
Ignacio hoopt vooral dat er meer begrip van beide kanten komt. "Alleen dan kan de situatie verbeteren en kan gewerkt worden aan een betere oplossing."
Eerder maakten we deze uitlegvideo over de situatie in Catalonië: