1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
Aangepast

Amsterdammers gaan Van der Laan eren met minutenlang applaus

Deze week liet Eberhard van der Laan weten zijn werk als burgemeester van Amsterdam neer te leggen. Vanavond gaan Amsterdammers voor zijn ambtswoning applaudisseren om hem te bedanken voor zeven jaar burgervaderschap.

Het is een initiatief van Caesar Bast (23); op Facebook gaven rond 16.00 uur bijna tweeduizend mensen aan naar de Herengracht te komen. "Het is een eerbetoon aan een burgemeester voor wie ik veel bewondering heb", zegt Caesar, die in het verleden actief was voor de PvdA in Amsterdam. "En ik merkte dat veel mensen dat hebben. Er is een behoefte om te laten merken hoe Eberhard gewaardeerd wordt."

Het 'Applaus voor Eber <3' begint rond 20.15 uur en duurt enkele minuten. "Daarna zingen we gezamenlijk het nummer Aan de Amsterdamse grachten. Het is wel echt de bedoeling dat iedereen daarna weer vertrekt, we willen geen overlast veroorzaken."

Zo iemand bedank je.

Caesar Bast

"Deze burgemeester heeft de afgelopen zeven jaar veel betekend voor de stad", zegt Caesar. "Hij heeft een zachte kant, maar een harde vuist als het moet. Natuurlijk speelt het verhaal van een rotziekte, maar daar gaat het vandaag niet om, het is geen herdenking. We gaan hem bedanken voor het zeven jaar lang besturen van Amsterdam, toch een lastige stad. Zo iemand bedank je."

"Sommige mensen lijkt het misschien een beetje ongemakkelijk of plat", zegt Caesar. "Maar verreweg de meeste mensen die ik spreek, ook op Facebook, vinden het een mooi initiatief."

"Het is misschien ook iets van mijn jonge generatie", denkt Caesar. "Die vinden dat openbare en gezamenlijke fijn, het is een manier om samen iemand een hart onder de riem te steken."

Deel artikel: