Emissierechten
Aangepast

De Radboud Universiteit gooit vervuilingstegoed weg - als statement

Onder het mom 'wat wij goedmaken mogen jullie niet extra vervuilen', mengt de Radboud Universiteit zich in de klimaatdiscussie.

De Nijmeegse universiteit heeft namelijk besloten jaarlijks voor 6000 euro aan emissierechten weg te gooien.

Wacht, wat zijn emissierechten ook alweer? In onderstaande video leggen we het emissiesysteem van de EU aan je uit:

Zo werkt de handel in CO2-uitstoot

Emissierechten zijn een soort vervuilingstegoedbonnen. De EU bepaalt per jaar hoeveel CO2 de industrie mag uitstoten. Het totaal wordt in de vorm van emissierechten verdeeld onder bedrijven. Zij kunnen ze onderling aan elkaar verkopen met het doel de totale uitstoot jaarlijks omlaag te krijgen.

Een goed systeem, vinden zelfs milieuactivisten. Sinds de crisis werkt het alleen niet meer. Door de crisis en het milieubeleid is de totale uitstoot van CO2 namelijk erg gedaald en zijn er véél te veel emissierechten beschikbaar.

Hierdoor is de prijs voor een ton CO2 gedaald van 35 naar ongeveer 5 euro. Er is dus voor bedrijven geen financiële prikkel meer om te verduurzamen.

Bedrijven met emissierechten

En dat terwijl de grootste vervuilers worden beschermd door overheden van EU-landen. Zij krijgen namelijk gratis emissierechten die ze de afgelopen jaren hebben opgepot. Daardoor kunnen ze jaren door op dezelfde koers, terwijl kleinere bedrijven al het verduurzamingswerk doen, zocht de Groene Amsterdammer uit.

Bijvoorbeeld het Radboud: dat heeft voor 28.000 ton aan emissierechten, maar verminderde de afgelopen jaren zo veel uitstoot dat ze 5 procent ervan kunnen verkopen. Om een statement te maken incasseren ze die winst juist niet. "We houden de rechten voor onszelf", zegt woordvoerder Martijn Gerritsen van de Radboud Universiteit.

CO2

"We willen namelijk niet dat andere bedrijven kunnen vervuilen wat wij aan verduurzaming doen", legt Gerritsen uit. "Ook willen we bijdragen aan een hogere prijs van emissierechten."

"Een mooi statement", aldus emmissierechtenexpert van Greenpeace Willem Wiskerke. "Omdat er een overschot aan emissierechten is, draagt het misschien niet heel veel bij, maar het is een mooi signaal aan de overheid. Zij kunnen namelijk het systeem aanpakken en op grotere schaal rechten vernietigen."

Ook Femke de Jong van de Brusselse ngo Carbon Market Watch verwelkomt de actie. "Ik heb nog niet vaak gehoord dat bedrijven dit doen. Erg bewonderenswaardig."

Overschot emissierechten

Maar ook zij zegt dat het weinig impact zal hebben. "Het overschot ligt nu op 1,7 miljard ton CO2, dat is meer dan een miljoen keer zo veel dan het deel dat Radboud zou vernietigen. Het is dus te hopen dat andere bedrijven volgen."

"Als het om duurzaamheid gaat, helpen alle kleine beetjes", zegt Gerritsen van het Radboud hierover. "Bovendien hopen we dat andere bedrijven mee gaan doen, in dat geval zou het positief kunnen uitpakken."

Deel artikel: