Header #ikwordgezocht
Aangepast

Van cnc-verspaner tot koelinstallatiemonteur, ken jij deze krapteberoepen?

Terwijl de opleidingen op de technische universiteiten uit hun voegen barsten, hebben mbo's nog altijd moeite om de stukadoor en metselaar van de toekomst te trekken. En dat terwijl de banen in onder meer de techniek, bouw en industrie voor het oprapen liggen.

Aan welke beroepen heeft Nederland behoefte? NOS op 3 brengt de hele maand september deze krapteberoepen in kaart op ons Instagram-account. Deze week stellen we je voor aan kok Irene, hovenier Niek, hypotheekadviseur Mohamed en koelinstallatiemonteur Wiliam en cnc-verspaner Carmen.

Het is fantastisch om de hele dag met eten bezig te zijn.

Irene, kok

Irene (30) is kok en houdt van haar afwisselende beroep. Ze maakt mensen blij met haar eten. Toch staan mensen niet in de rij om de kokmuts op te zetten. Bij een doorsnee vacature reageren achttien mensen, terwijl slechts vier in de pen klimmen als er een kok wordt gezocht. Een heus krapteberoep dus.

Er kleven ook nadelen aan sloven in de keuken. Het is geen vetpot, fysiek zwaar werk en je bent altijd aan het werk als je vrienden vrij zijn. Maak kennis met kok Irene.

kokirene

Het is zoveel meer dan een beetje schoffelen en harken.

Niek, hovenier

Als Niek wordt gevraagd wat een hovenier is, dan legt hij uit dat hij tuinman is. Maar pas op: dat betekent niet dat hij alleen maar een beetje loopt te harken en te schoffelen. Hij houdt zich bezig met het lijnenspel in een tuin, maakt houten vlonders en plant bomen.

Niek heeft het van huis uit meegekregen, maar hij is een uitzondering. Op een gemiddelde vacature voor hovenier komt maar één reactie binnen. Met recht een krapteberoep dus. Maak kennis met hovenier Niek.

hovenier

Je helpt mensen hun droom waar te maken.

Mohamed, hypotheekadviseur

Mohamed helpt mensen met de grootste aanschaf van hun leven. Daarvoor moet hij wel up-to-date blijven om mensen goed te kunnen helpen. Hij kan zich voorstellen dat niet iedereen dat wil, maar Mohamed geniet duidelijk van zijn baan.

Op een vacature voor hypotheekadviseur komen vijf reacties te binnen, terwijl bij een doorsnee vacature dat ongeveer 18 reacties zijn. Maak kennis met hypotheekadviseur Mohamed.

hypotheekadviseur

Het leukste vind ik om mensen uit de brand te helpen.

Wiliam, koelinstallatiemonteur

Het meeste voldoening haalt Wiliam eruit als iemand belt met handen in het haar en dat op te lossen. Hij is koelinstallatiemonteur en snapt wel dat mensen slecht tegen de onregelmatige uren kunnen.

Hij spreekt vol trots over zijn krapteberoep en de nieuwste ontwikkelingen die ze zelf in de werkplaats maken. Op een vacature voor koelinstallatiemonteur komt gemiddeld maar één reactie binnen. Maak kennis met monteur Wiliam.

koelinstallatiemonteur

Als ik uit ga leggen wat het is, vinden mensen het ook vaak wel stoer.

Cnc-verspaner Carmen

Carmen denkt dat veel mensen geen idee hebben wat een cnc-verspaner doet. Ze brengt stevig materiaal in de juist vorm, zoals de as van de motor. Dat doet ze gewoon achter een computer.

Nadeel van dit krapteberoep? Carmen moet bedrijfskleding aan en mag geen sieraden om. Op een gemiddelde vacature voor dit beroep reageert maar één persoon. Maak kennis met cnc-verspaner Carmen.

cncverspaner

Weten welke krapteberoepen er nog meer zijn? De hele maand september verschijnen er nog nieuwe portretten op ons Instagram-account.

Deel artikel: