Nick
Aangepast

Nick heeft tinnitus: alsof er in m'n hoofd constant treinen van spoor wisselen

Gepiep, geruis, getik of gezoem in je hoofd, soms de hele dag lang. Oorsuizen (of tinnitus) is voor zo'n 10 tot 15 procent van de bevolking niets nieuws. 1 procent van de Nederlanders ondervindt er zelfs hevige hinder van.

Er wordt wel onderzoek naar gedaan, maar er is nog geen echte oorzaak van de kwaal gevonden. Daarom pakt het Universitair Medisch Centrum Groningen het groots aan: samen met zeven andere instellingen gaat het onderzoeken hoe tinnitus ontstaat.

Iemand die hoopt dat daar bruikbare oplossingen uit komen, is de 23-jarige Nick Strijbos. Hij heeft zoveel last van oorsuizen dat hij zelfmoordneigingen had. "Op een gegeven moment zat ik ineengedoken in de keuken, omdat ik het allemaal niet meer wist."

Nick heeft last van oorsuizen

Nick denkt dat het oorsuizen is ontstaan op zijn eerste hardcorefeest. "Op een gegeven moment klonk er een vrouwenstem in het liedje. En dat stond zo hard, dat het geluid klapte. Ik stond met mijn vingers in mijn oren van de pijn. Eigenlijk was ik toen vrijwel doof door de suis in mijn hoofd."

Sindsdien kwam hij iedere nacht met moeite in slaap. "Het klinkt alsof er constant treinen van spoor wisselen. Dan ging ik toch maar weer filmpjes kijken op YouTube of Facebook. Daardoor werd het even wat minder, maar als ik dan vervolgens weer mijn ogen dichtdeed, kwam het weer terug."

Ik zou weer willen ervaren hoe echte stilte klinkt.

Nick Strijbos

En hij kan zich niet meer herinneren hoe échte stilte klinkt. "Dat zou ik echt heel graag weer willen ervaren. Daar zou ik een hoop voor over hebben."

Pim van Dijk, audioloog bij het UMCG en coördinator van het onderzoek, hoopt meer te weten te komen over de diepere oorzaken van oorsuizen. "Wat we wel weten, is dat het allemaal te maken heeft met trilhaartjes in het oor, die signalen doorgeven aan de hersenen." Maar wat er nou precies in het oor gebeurt, en hoe dat communiceert met de hersenen, is niet bekend.

Volgens hem valt onder oorsuizen "alles met een pieptoon, een suis en gezoem". "Het lijkt erop dat de hersenen de ontbrekende prikkeling aanvullen met iets dat door een patiënt als een irritant geluid wordt ervaren."

Deze trilhaartjes kunnen nog niet gerepareerd worden als ze beschadigd raken. "Elk oor heeft zo'n 20.000 haarcellen, die haarbundeltjes bevatten. Die zijn alleen microscopisch klein en dus heel lastig te herstellen."

Trilhaartjes in je oor

Op dit moment bestaat er nog geen behandeling, maar daar hoopt Van Dijk met zijn onderzoeksgroep verandering in te brengen. "We hopen over vier jaar te weten wat de biologische oorzaken zijn. Dan kunnen we het daarna gaan aanpakken."

Deel artikel: