Aangepast

'Ik heb zelfs een dönerzaak gevraagd of ze een slaapplek wisten'

Phd-student Onur had bedacht om even drie dagen in een hostel te slapen en in die tijd een kamer te vinden in Groningen. Maar het liep anders. De student uit Istanbul is inmiddels tien dagen hier en slaapt nog steeds op hetzelfde slaapzaaltje. "Iedere dag wachten op de wc en douche, en de hele tijd op mijn laptop met drie tabbladen telkens verversen, dat is wel vermoeiend", zegt hij.

In het Simplon jongerenhotel in Groningen wonen 60 studenten zoals hij. Het zijn vooral buitenlandse studenten. "Als ik hier rondloop en iemand ontmoet, is de eerste zin telkens: kun je me bellen als jij iets gevonden hebt?" vertelt Onur lachend.

Alleen in Groningen al zijn er ongeveer 200 internationale studenten op zoek naar een woning. Landelijk zijn het er meerdere honderden. Studentenvakbond LSVb sloeg gisteren alarm over hun situatie.

"Dat deze situatie zo lang aanhoudt, is nieuw hoor. Normaal ebt het tegen deze tijd wel weg", zegt manager Mirjam van het hotel. "Maar ze verlengen continu. We krijgen ook vaak de vraag of we kamers voor een half jaar willen verhuren."

Dakloze studenten

Het hotel is niet de enige plek waar de internationale studenten in Groningen het proberen. Ook op de stadscamping zien ze steeds meer internationale studenten, zegt eigenaar Jan-Willem. "Er staan nu een stuk of vijf tentjes."

Ook daar groeit de vraag. "Ik merk dat de woningnood extremer is, want ik krijg echt héél véél telefoontjes. Die studenten zijn ook echt in paniek. Het weer wordt nu minder, het is niet prettig om straks in een tentje te liggen, en toch bellen ze."

"Als er een kamer verschijnt - bijvoorbeeld op Facebook- is hij in no time weg", vertelt Onur verbaasd. "Binnen 10 minuten staan er 20 reacties onder een post." Ook merkt hij dat het voor een internationale student extra lastig is. "Vaak staat erbij: alleen Nederlanders of alleen vrouwen."

Hij heeft het zelfs bij Turkse restaurants en dönerzaken geprobeerd, vertelt hij lachend. Maar hij weet dat het nog erger kan. "Ik heb tenminste nog een plek. Een vriendin van een vriendin kon niet eens een kamer meer krijgen in een hostel en moest buiten slapen."

Veel internationale studenten zijn boos. Op de Facebookpagina Fuck The Housing Shortage in Groningen staat voor vrijdag een demonstratie aangekondigd. Ook Onur gaat erheen. "Het is vreemd toch? De universiteit wil ons toch graag hier hebben, kunnen ze niet iets bedenken om de situatie op te lossen?"

De gemeente, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool hebben dinsdag besloten om voor twee maanden een oud noodopvangcentrum van het COA open te stellen voor internationale studenten. Daar kunnen 100 studenten in. "Vandaag en morgen gaan de eersten erin en eind volgende week is hij helemaal vol", vertelt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. "En misschien gaan we nog verder uitbreiden."

De studenten betalen er 16 euro per nacht. "Niet goedkoop als je het omrekent naar een maandprijs. Maar het is de bedoeling dat ze snel doorstromen naar de reguliere markt. Bovendien is het goedkoper dan een hostel." En als dat doorstromen nou niet lukt? "Dan zullen we met de gemeente op zoek gaan naar nieuwe oplossingen", zegt Bakker.

Er liggen plannen om duizenden nieuwe studentenwoningen te bouwen in Groningen, vertelt de woordvoerder van de gemeente. "Maar we hebben last van algehele woningkrapte en slechte doorstroming. We willen natuurlijk dat niemand onder een brug slaapt maar studenten zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun huisvesting."

Deel artikel: