Matt Ridley
Aangepast

Klimaatscepticus trapt academisch jaar af: 'Deze man is kolenzwart'

Het valt eigenlijk wel mee met die klimaatverandering. Sterker nog, de wereld wordt alleen maar groener. Dat beweert Matt Ridley, de klimaatscepticus die vandaag het academisch jaar aftrapte op de Wageningen University (WUR).

Reden voor een aantal medewerkers, onder wie elf professoren, om een brandbrief te sturen naar het universiteitsbestuur. En voor studenten om een protest te organiseren.

Een van de initiatiefnemers van het protest is Maarten de Zeeuw (22), eerstejaars masterstudent Environmental Sciences aan de WUR. Hij twijfelt aan de onafhankelijkheid van Ridley. "Toen ik hoorde van de brandbrief, ben ik een beetje gaan googelen. Ik kwam terecht bij een artikel van The Guardian. Deze Matt Ridley vangt geld met kolenmijnen die op zijn grond staan. Hij draagt dus bij aan klimaatverandering, dan is het niet gek om te roepen dat het wel mee valt met de gevolgen."

Studenten (Maarten helemaal rechts) zijn boos op de uitnodiging voor Matt Ridley

Maar het ergste vindt Maarten nog dat er niet gediscussieerd kan worden met Ridley tijdens zijn bezoek. "Daardoor lijkt het alsof zijn standpunten ook die van de uni zijn", zegt de student.

Maar dat is niet waar, zegt Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de WUR. "We hebben Matt Ridley niet uitgenodigd als wetenschapper, maar als schrijver over wetenschap die ons intellectueel moet prikkelen. En dat mag best controversieel zijn. Het is juist goed als mensen hier vragen bij hebben."

Ridley vindt alle ophef vanwege zijn bezoek maar raar. "Mensen denken vaak dat ik klimaatverandering ontken. Dat is niet zo. Ik geloof dat het door mensen komt. Maar ik denk ook dat we ermee kunnen dealen en dat het niet heel gevaarlijk is. Als je kijkt naar de toekomst die de Interngovernmental Panel of Climate Change schetst (klimaatclub van de VN, red.), ben ik meer van de minder dramatische scenario's."

Ik heb het gevoel dat mensen op dit gebied minder openstaan voor standpunten van anderen.

Matt Ridley

Dat het publiek niet met Ridley in discussie kan, lijkt hem niet veel te doen. "Natuurlijk is het goed om te blijven praten. Maar ik heb wel het gevoel dat mensen op dit gebied minder openstaan voor standpunten van anderen. En overeenstemming willen bereiken, is volgens mij iets typisch Nederlands. Kijk maar naar het poldermodel."

Volgens Louise Fresco van de universiteit is het niet zo dat er helemaal niet nagepraat wordt. "Drie jonge onderzoekers gaan commentaar geven en er is nog een speciale masterclass met honours-studenten. Dus er wordt intern zeker nog gediscussieerd over het werk van Matt Ridley."

Maarten vindt dat napraten wat te laat en stond vanmiddag met een aangepast logo van de WUR te protesteren. "We hebben een regenboogversie van het logo kolenzwart gemaakt. De regenboog staat voor een diverse academische gemeenschap met verschillende meningen. Maar helemaal kolenzwart staat het voor één geluid, namelijk dat van Matt Ridley."

De universiteit heeft zich niet gestoord aan de protesten. Louise Fresco: "Het geeft aan dat de aftrap van het academische jaar geen lege ceremonie was. Het is begonnen met discussie, mooier kan niet."

Deel artikel: