Aangepast

Meerderheid jonge vrouwen afgelopen jaar weleens ongevraagd betast

  • Nick Felix

    redacteur NOS op 3

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

  • Nick Felix

    redacteur NOS op 3

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

Je staat in een kroeg of club, ineens voel je handen op je billen. Je kijkt om, maar het is geen bekende.

Meer dan de helft van de jonge vrouwen in Nederland maakte het afgelopen jaar zo'n situatie mee, waarbij ze ongevraagd betast werden. Bij de mannen is dit ongeveer een derde. Dat blijkt uit onderzoek dat het bureau No Ties uitvoerde in opdracht van NOS op 3.

Laatst ging zo'n incident viral, toen op Lowlands een crowdsurfende vrouw bij haar borsten werd gegrepen. De zanger van de band Architects liet de dader duidelijk weten dat dit gedrag verwerpelijk is. "It is not your fucking body, and you do not fucking grab someone", waren zijn letterlijke woorden.

Voor ons onderzoek werden ongeveer duizend jongeren (18 tot 35 jaar) ondervraagd. Meer dan vierhonderd zeiden dat ze vorig jaar weleens betast waren. Dat gebeurde meestal tijdens het uitgaan. Een op de tien is weleens betast op het werk.

De meeste jongeren die zeggen dat ze weleens betast zijn, maakten dit het afgelopen jaar één keer mee, 30 procent geeft aan dat het vaker gebeurd is.

We spraken vier mensen die ongewenst betast werden. In deze video zie je wat hun verhalen zijn.

'Ik voelde me vies. Vies en alleen'

Marianne Cense onderzoekt seksueel gedrag onder jongeren voor Rutgers, een kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. Ze heeft wel een verklaring voor de ongewenste betastingen. "Het kan te maken hebben met groepsgedrag, waardoor mensen minder hun eigen normen volgen."

Dat het vrouwen vaker overkomt dan mannen komt volgens Cense door een cultuur onder jonge mannen om hun mannelijkheid te laten zien. "Ze willen zichzelf bewijzen ten opzichte van andere mannen en de grenzen opzoeken om indruk te maken."

"Daarnaast spelen drank en drugs een rol, want dat werkt ontremmend." Dat kan volgens haar een verklaring zijn voor het feit dat het vaak in uitgaansgelegenheden gebeurt.

De meeste jongeren vinden zo'n aanraking niet oké. De meerderheid zei dit zeer ongewenst, onprettig of intimiderend te vinden. Bij vrouwen liggen deze percentages hoger dan bij mannen.

Een derde van de mannen neemt het niet zo serieus, of het doet ze in ieder geval niet veel.

Toch lijkt het allemaal geen reden om hulp in te schakelen, slechts 2 procent doet dit. Jongeren lossen het eerder zelf op door er iets van te zeggen, of boos te worden.

Volgens Marianne Cense ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de uitgaansgelegenheden. "Festivals, bars en clubs hebben de verantwoordelijkheid voor een veilige omgeving. Ze hebben beveiligers die optreden tegen geweld. Ze zouden veel meer kunnen doen om dit tegen te gaan: preventief én als er iets gebeurt."

Deel artikel: