NOS Op 3
NOS

Iris heeft een relatie met Jeroen én met Tristan. En dat is nog best wel een taboe. "Veel mensen zien het als het nieuwe vreemdgaan. Maar polyamoristen zijn verliefd en doen alles in overleg. Ik heb twee partners, maar ben trouw aan beiden."

"Mensen vullen vaak heel veel in als ze het horen", zegt Jeroen. "Ze denken bijvoorbeeld dat wij met zijn drieën een relatie hebben. Maar ik heb met Tristan gewoon een vriendschap, that's it."

Tristan, Iris en Jeroen NOS

Het begon allemaal zes jaar geleden. Iris was (monogaam) getrouwd, toen ze op nóg iemand verliefd werd. "Ik voelde me verdrietig en alleen. En uiteindelijk schuldig, omdat ik ben vreemdgegaan. Na al het verdriet, bedacht ik me dat ik me nooit meer zo wilde voelen. En nooit meer iemand zoveel pijn wilde doen."

Een paar maanden na haar scheiding, had ze voor het eerst weer een date: met Jeroen. "Ik zei tegen hem: ik weet niet hoe we het gaan doen, maar ik kan niet beloven om monogaam te blijven. Maar ik ben wel trouw." Jeroen besloot daar in mee te gaan: "Ik had geen idee hoe dat voor mij zou gaan voelen, maar ik wist dat ik niet snel jaloers ben. Dus ik dacht: laten we maar kijken hoe dat gaat."

Tristan, Iris en Jeroen in de slaapkamer NOS

Na wat dates en vriendjes, heeft Iris sinds een jaar ook een relatie met Tristan. Hij kende Iris en Jeroen al wat langer en wist daardoor dat ze een polyamoreuze relatie hadden. Tristan: "Het is mij uiteindelijk positief bevallen. Naast mijn hele fijne relatie met Iris, heb ik ook veel lol met zijn drieën. Of zelfs alleen met Jeroen. Ik heb een persoon die ik heel erg mag erbij gekregen."

Jaloers

Een vraag die voor de hand ligt, is of ze niet heel jaloers zijn. "Ja, soms", zegt Iris. "Jeroen heeft bijvoorbeeld laatst uitgebreid met een meisje staan zoenen buiten, terwijl hij dat met mij niet altijd wil. Dat zijn de kleine dingetjes. Maar ik denk dat je vooral zelf moet onderzoeken waarom je jaloers bent. En blijven overleggen over wat werkt."

Jeroen, Iris en Tristan NOS

Volgens veel polyamoristen leven we in een maatschappij die compleet is ingesteld op monogame relaties. Het bekende plaatje is: trouwen, kinderen krijgen en nog lang en gelukkig samenleven.

Een prima plaatje, vinden veel polyamoristen. Maar er zijn volgens hen nog meer opties waaruit mensen kunnen kiezen. "Als je je fijn voelt met monogaam zijn is dat hartstikke tof", zeg Iris. "Dan kies je ervoor en ga je denk ik ook niet zo snel vreemd. Maar er zijn zoveel meer vormen van relaties en daar word je gewoon niet mee opgevoed. Liefde is liefde en ik denk dat de wereld wat meer liefde kan gebruiken. Ik vind dat de samenleving opener moet zijn. Als mensen er gelukkig van worden, waarom niet?"

Hoe is het om een polyamoreuze relatie hebben? Wij gingen langs bij Iris, Tristan en Jeroen.

Iris heeft een relatie met Jeroen en Tristan

Wat betreft de toekomst, heeft Tristan nog geen ideaalbeeld. Iris en Jeroen zien een groot huis voor zich, met misschien nog wel meer partners.

"Ik kan niet garanderen dat ik niet weer op iemand verliefd word", zegt Iris. "Ik kan het mijden: niet meer naar feestjes gaan, mijn datingprofiel neerhalen. Maar ik heb ervoor gekozen om het niet tegen te houden."

STER reclame