Illegaal downloaden
Aangepast

Waarom gaat er maar één filmdistributeur achter downloaders aan?

  • Chrisje Sterk

    redacteur NOS op 3

  • Chrisje Sterk

    redacteur NOS op 3

De grootste Nederlandse filmdistributeur is helemaal klaar met mensen die illegaal hun film binnen hengelen en wil daarom jacht gaan maken op individuele illegale downloaders. Maar heeft dat wel zin als maar één distributeur dat gaat doen?

"Ja", zegt Willem Pruijssers van Dutch Filmworks. "Want de andere filmdistributeurs zullen volgen." Het heeft volgens hem helemaal geen zin als ze dat als groep gaan doen, want alleen de eigenaar van een film kan achter downloaders aan gaan.

De meeste filmdistributeurs in Nederland staan volgens Pruijssers helemaal achter zijn plan. "Daar is ook regelmatig overleg over. Het is niet zo dat we dit helemaal in ons eentje doen."

Een rondje bellen op vrijdagmiddag langs de andere distributeurs is niet heel succesvol. Ze zijn druk of niet bereikbaar. Maar September Film reageert snel en is zo'n distributeur die dit ook ziet zitten. "We steunen dit initiatief en zullen ons aansluiten en misschien dezelfde acties ondernemen", zegt eigenaar Pim Hermeling.

Een brief op de mat

Dutch Filmworks is dus de eerste partij die hiermee aan de slag gaat. Maar hoe groot is dan de kans dat je daadwerkelijk ooit een brief op de mat krijgt?

Allereerst moeten het bedrijf achter je adres komen en die hebben de providers. Maar die zitten hier niet op te wachten: "Wij werken alleen mee met tussenkomst van de rechter", zegt Ziggo bijvoorbeeld.

Pruijssers is bereid om naar de rechter te stappen als ze niet meewerken. Maar het kost dus allemaal wel wat tijd. Als het eenmaal loopt, zegt Pruijssers, "dan moeten we er automatismen in krijgen, net zoals in sommige andere landen al het geval is. Dan zullen de andere distributeurs volgen."

"Wij nemen het voortouw. Straks bekijken we met de anderen hoe de uitvoering is gegaan", vertelt Pruijssers. "Zodat we straks uniform met actie kunnen ondernemen tegen illegale downloaders."

Volgens branchevereniging Filmdistributeurs Nederland is piraterij een probleem waar ze het heel vaak over hebben. "Maar als branche richten we ons vooral op de vindbaarheid van het legale aanbod." Samen met auteursrechtwaakhond Brein proberen ze wel te handhaven. Brein pakt ook niet de individuele downloaders aan, maar richt zich op uploaders die het illegale aanbod in stand houden.

Deel artikel: