EK hockey Engeland-Schotland
Aangepast

Zo weinig geld hebben de Schotse hockeydames

In Schotland zijn er maar weinig mensen die hockeyen. "Zo groot als één club is bij jullie, zo groot is bij ons de sport in het hele land", zegt teammanager Fiona McCrea. Toch speelt het Schotse damesteam deze week op de EK Hockey in Amstelveen. Met een minimaal budget en dus: per fiets.

Van hotel, naar stadion, naar trainingsveld: op een paar huurfietsen crossen ze door Amsterdam. Alleen de keeperstassen, ballen en bidons worden vervoerd met een taxi. "Het ritje naar de training is ongeveer 9 kilometer en duurt 40 minuten", vertelt aanvoerster Becky Ward. "En we zijn ook al een paar keer verdwaald, omdat de coach iets te hard voorop fietste en niet iedereen hem kon volgen."

Dag fiets, hoi elektrische auto

Toen de Nederlandse oud-roeier Tomas Friedhoff het verhaal van de fietsende Schotse dames hoorde, besloot hij ze te helpen. Op de dag van de belangrijke derby tegen Engeland regelde hij een nieuw, luxe vervoersmiddel. "Ik weet uit ervaring dat je je op speeldagen volledig moet kunnen focussen op de wedstrijd. Dan kan je maar beter zo lang mogelijk je benen sparen."

En zo kon de fiets voor een dagje bij het hotel blijven staan en kwamen twee uur voor de wedstrijd drie luxe Tesla's voorrijden. "Ik denk dat die Engelsen wel een beetje jaloers zijn", zegt Becky, terwijl haar teamgenoten achter het stuur kruipen en selfies maken.

Schotse hockeydames krijgen luxe lift

Engeland vs Schotland

Normaal gesproken is dat eerder andersom. Het verschil tussen de twee landen kan organisatorisch bijna niet groter zijn. Teammanager Fiona haalt er maar weer een vergelijking voor uit de kast. "Per twintig hockeyers in Engeland, is er in Schotland hooguit eentje."

Maar het zit volgens haar niet alleen in het aantal spelers. "Er wordt in Engeland veel meer geld geïnvesteerd in het tophockey."

Dat levert niet alleen betere trainingsfaciliteiten, luxere hotels of professionele begeleiding op. Het geeft de Engelse hockeysters vooral de gelegenheid om zich het hele jaar door op hun sport te storten. En dat loont, want vorig jaar versloegen ze Nederland in de olympische finale. Aanvoerster Becky Ward: "Zij zijn fulltime atleten. Voor ons is dat heel anders. Wij spelen een EK en de rest van het jaar zijn we aan het werk."

Zingen voor de wedstrijd

Dankzij het luxe vervoer zijn de Schotse dames extra uitgelaten. Volgens Becky is dat ook de kracht van dit team. "De sfeer is altijd goed. En als we straks op het veld staan, gaat die knop heus wel om. Het is één van de belangrijkste wedstrijden uit onze carrière."

Schotse hockeyfans bij de wedstrijd Engeland-Schotland

Daar blijkt de aanvoerster gelijk in te hebben. De wedstrijd van de Schotten tegen de Engelsen is spannend tot diep in de tweede helft. Uiteindelijk wordt het 2-0 voor Engeland. De Engelse hockeysters mogen in de halve finale tegen Oranje en Schotland moet nog strijden om er de volgende keer op de EK weer bij te kunnen zijn.

"Aan de voorbereiding heeft het in ieder geval niet gelegen", zegt BeckyWard achteraf. "Misschien kan iemand ons een auto geven, daar zouden we heel blij mee zijn." Voorlopig zijn de Schotse hockeysters nog niet verder gekomen dan een lift terug in de Tesla.

Deel artikel: