NOSop3

Suradd is student en verdient bij als metrobestuurder

Aangepast
NOS

Wie leiden toch al een onregelmatig leven en hebben ál-tijd geld nodig? Juist. En daarom leidt het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB studenten op tot metrobestuurder.

Teammanager Sander Venneman legt uit: "Het openbaar vervoer is vergrijsd en daardoor hebben we veel natuurlijke uitstroom. En met in Amsterdam de Noord/Zuidlijn op komst, moeten we wel uitbreiden. Daarom volgt een aantal studenten nu een opleiding tot bestuurder."

In onze wekelijkse rubriek een 'Goed Verhaal' kijken we een dag mee met Suradd Felicia. Derdejaars student bouwkunde én metrobestuurder.

Suradd is student en verdient bij als metrobestuurder

In acht weken worden de student-rekruten klaargestoomd voor het echte werk. Daar is een flinke dosis theoretische kennis voor nodig, maar vooral praktijkervaring.

Venneman: "In de laatste 14 dagen van je opleiding, neem je onder begeleiding van een mentor daadwerkelijk reizigers mee. Dat gebeurt pas na een intensieve training van zes weken. Vandaar dat we in de zomervakantie zijn begonnen met opleiden. Zodat studenten er de tijd voor hebben."

Suradd werkt al langer als metrobestuurder, de nieuwe 'student-bestuurders' besturen vanaf september hun eigen metro.