Paul met vier andere beperkte jongeren tijdens een pilot van zijn LAN-party.
Aangepast

Paul kreeg een hersenbloeding, revalideerde en helpt nu lotgenoten gamen

Vier jaar geleden krijgt de nu 33-jarige gamer Paul van der Made een hersenbloeding. De kans dat hij ooit nog zal gamen lijkt nihil. Maar hij vecht terug, revalideert en nu gamet hij weer. Maar dat niet alleen: hij zet zich met zijn stichting ook in om gamen toegankelijker te maken voor jongeren met een beperking.

'Wtf, ik kan niet zeggen wat ik wil'

Het is Tweede Kerstdag 2013 als Paul een hersenbloeding krijgt. Na de kerstviering is hij nog even bezig om zijn pc te fixen. "Ik stond op en kreeg ontzettende hoofdpijn. Ik dacht nog: dat is niet zo raar, het is half vijf 's nachts. Toen ik de hal inliep, viel ik voorover. Ik kon niet bij mijn telefoon, ik kon niet praten. Ik dacht: what the fuck, ik kan niet zeggen wat ik wil."

Zijn broertje hoort hem vallen en belt 112. Kort daarna is de ambulance er. "Vanaf dat moment weet ik helemaal niks meer. Ik kwam vier dagen later pas bij." Omdat Paul zo lang in coma ligt, is de kans op permanente schade groot. "Hoe langer het duurde, hoe groter de kans werd dat ik niet meer terug zou komen."

Paul net nadat hij wakker wordt in het ziekenhuis.

'Het is een perk: een special ability in een game'

Paul is een deel van zijn zichtveld kwijt, kan bijna niet praten en is verlamd aan zijn rechterarm. Gamen lijkt uitgesloten.

"De eerste keer dat ik mijn computer opstartte, was zo raar", vertelt Paul. "Ik startte League of Legends en werd gewoon helemaal ingemaakt. Dat ging echt nergens over. Ik vroeg me heel sterk af of het ooit zou lukken om weer te gamen."

Tot hij een gamermuis koopt, met twaalf toetsen aan de rechterkant. "Lopen doe ik met die knoppen, in plaats van met het toetsenbord."

Als Paul gamet, doet hij alles met zijn linkerhand.

Online hebben mensen niet door dat hij een beperking heeft en hij kan de meeste spellen weer gewoon spelen. "Alleen schietspellen zijn lastiger. Ik zie mensen van rechts gewoon niet aan komen rennen."

Andere gamers reageren verrast als ze horen dat Paul met één hand gamet. "Ze zeggen: 'serieus, hoe kun je dat?' Het is een soort perk, een special ability zoals karakters in games die ook wel hebben."

'Ik hoop jongeren bij elkaar te brengen met gamen'

Voor Paul is gamen ontzettend waardevol. Hij kan er zijn vingers en blikveld mee trainen. En het is een belangrijk deel van zijn sociale leven. "Ik kan niet makkelijk naar mijn vrienden gaan. Je wereld wordt veel kleiner door zo'n beperking. Het voelt soms een beetje als een gevangenis. Maar ik kan wél met ze gamen: dat is heel makkelijk en kan op ieder moment. Daardoor lijkt alles weer even normaal."

En dat gevoel wil hij nu overbrengen met zijn stichting HiPerks Foundation. "Ik wil een jongeren met een beperking een sociaal leven helpen opbouwen via gaming. Een community bouwen waar zij nieuwe mensen kunnen ontmoeten."

"Ik kan niet makkelijk naar mijn vrienden gaan. Maar ik kan wél met ze gamen."

Paul van der Made

Maar omdat gamen niet voor iedereen even makkelijk is, wil hij gamen eerst toegankelijker maken. "Mijn site is nog in ontwikkeling, maar het wordt een plek waar jongeren kunnen zien welke spellen zij kunnen spelen met hun specifieke beperking." En welke hulpmiddelen ze kunnen gebruiken om te gamen, zoals de muis van Paul. "Ik hoop dat jongeren met andere beperkingen me daarbij willen helpen."

HiPerks gaat in september live. Paul heeft al meerdere jongeren gesproken die hem willen helpen. Er moeten filmpjes komen met tips voor gamen, er komt een online groep waar de gamende jongeren elkaar kunnen vinden en een Facebookpagina. "En ik wil heel graag LAN-party's organiseren. Online gamen is leuk. Maar de echte momenten zijn natuurlijk het allerleukst: daar zijn LAN-party's voor."

Deel artikel: