Hypotheek

Meer startersleningen: helpt jouw gemeente ook bij je eerste huis?

Nu starters steeds moeilijker aan een woning komen, brengen steeds meer gemeenten startersleningen terug. En meer jongeren vragen ook zo'n lening aan.

Het afgelopen kwartaal kregen 734 starters dit soort financiële hulp, blijkt uit cijfers van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Dat is 35 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2017. Op dit moment bieden 222 gemeenten zo'n regeling aan. Begin dit jaar waren dat er nog 216 van de 388 gemeenten.

Het aantal gemeenten dat nu zo'n regeling aanbiedt, is wel nog een stuk lager dan twee jaar geleden. Toen waren het er nog meer dan 300. Die terugloop komt vooral doordat het potje dat Den Haag hiervoor beschikbaar stelde op was. Gemeenten moesten daarom alles zelf ophoesten.

Dat het aantal gemeenten dat startersleningen uitgeeft toch weer is toegenomen, komt omdat de woningmarkt weer op volle toeren draait. Voor starters is het lastig een huis te vinden en gemeenten willen hen, ook zonder geld uit Den Haag, ondersteunen.

In de vier grote steden - Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag - worden geen startersleningen aangeboden. Deze gemeenten doen dit expres niet, omdat de woningmarkt hier al oververhit is en de regeling ervoor zou kunnen zorgen dat de huizenprijzen nog verder stijgen.

Bekijk op de kaart hieronder welke gemeenten op dit moment een starterslening aanbieden:

Een van de gemeenten die weer begonnen is met de startersleningen is Aalsmeer. Eind 2014 stopte die gemeente er vanwege geldgebrek mee, maar eind vorig jaar besloot de gemeente toch weer 1,3 miljoen beschikbaar te stellen.

Aalsmeer hoopt jongeren, die wegens een gebrek aan betaalbare starterswoningen vertrekken, zo binnen de dorpsgrenzen te houden. Zij kunnen aankloppen voor leningen tussen 35.000 en 40.000 euro.

Op naar Aalsmeer zou je denken. Maar helaas eist de gemeente in ruil voor een starterslening wel dat iemand (eerder) al meerdere jaren in Aalsmeer heeft gewoond.

Gemeenten mogen zelf dit soort voorwaarden stellen aan het verstrekken van startersleningen. Bij sommige gemeenten zijn bijvoorbeeld alleen regelingen voor nieuwbouwhuizen en in Breda is bijvoorbeeld extra geld beschikbaar voor energieneutrale woningen.

Meer weten over hoe en waar je als starter nog een betaalbare woning vindt? Check onze online special:

Deel artikel: