Aangepast

Tess was feut en 'die buitenlander'

Ze zijn met steeds meer en kunnen ons veel geld opleveren: internationale studenten. Dit jaar zijn het er zelfs 112.000. Een record.

Maar in hun zoektocht naar huisvesting, Nederlandse contacten en werk lopen ze tegen de muur. Deze week duiken we in de wereld van de internationale student. Vandaag deel 2: het sociale leven.

De Canadese Tess Debelle (22) is een internationale student in Nederland en lid van een studentenvereniging. Daarmee kunnen we haar gerust tot het zeldzame soort rekenen.

Uit een rondgang langs een aantal verenigingen blijkt dat ze helemaal geen, of slechts enkele internationale leden hebben. Volgens cijfers van de Landelijke Kamer Van Verenigingen (LKVV) is 99,5 procent van de leden Nederlands.

We volgden Tess tijdens het lustrum van haar vereniging in Groningen:

Tess is lid en dat heeft de nodige voordelen

De verenigingen zijn niet weg te denken uit het Nederlandse studentenleven. Toch is het lid worden van zo'n vereniging voor veel internationale studenten minder vanzelfsprekend.

Tess is één van de uitzonderingen en merkte al snel de voordelen. Als lid van de Groningse vereniging Albertus Magnus had ze snel een kamer, een netwerk en leerde ze de Nederlandse taal.

Tess: "In het begin was het wel een beetje eng. Ik had geen idee wat ik van een ontgroening moest verwachten. Gelukkig was er meestal wel iemand die wilde tolken, waardoor het uiteindelijk enorm meeviel."

Volgens de LKVV weten internationale studenten meestal niet dat ze lid kunnen worden van een vereniging. In veel gevallen komen ze vlak voor de studie pas naar Nederland, waardoor ze de introductieweken missen. Een ander deel geeft aan de taal als obstakel te zien.

Door Albertus kreeg Tess snel Nederlandse vrienden

Volgens de verenigingen zelf maken de Nederlandse taal en het korte verblijf het lastig voor de internationals om lid te worden. Uit onderzoek van de LKVV blijkt dat slechts vijf procent van de internationale studenten verwacht gemakkelijk lid te kunnen worden.

Zonde, vinden de universiteiten en hogescholen die juist meer informele ontmoetingen tussen de groepen willen zien. Die zouden volgens hen zowel binnen als buiten de collegezalen moeten plaatsvinden.

Bij studentenverenigingen die op sport zijn gericht zien ze vaker internationals binnenkomen. Nick Jansen van de Utrechtse roeivereniging Triton ziet kansen. "We zoeken actief naar internationale studenten die op hoog niveau roeien, maar dat komt ook omdat we gericht zijn op prestaties."

Lustrum bij studentenvereniging Albertus Magnus

Toch beginnen ook de gezelligheidsverenigingen steeds meer interesse te tonen. Deze zomer start studentenvereniging Ceres in Wageningen een proef waarbij internationale studenten 'lid-light' kunnen worden.

Voor een klein bedrag mogen ze een jaar meedoen aan speciale activiteiten en feesten. "We zien dit als een eerste stap om internationals kennis te laten maken met de vereniging", zegt president Janneke Sloet van Oldruitenborgh.

Ook bij Albertus Magnus ziet Tess langzaamaan steeds meer internationale leden. "Afgelopen introductie hielp ik mee en zag ik dat er meerdere internationals waren. Heel leuk. Vooral omdat één meisje zelfs uit hetzelfde deel van Canada bleek te komen als ik."

Deel artikel: