NOS Op 3
AFP

Vandaag wordt het lichaam opgegraven van de Spaanse schilder Salvador Dalí. Een vrouw zegt dat hij haar biologische vader is, en een rechter heeft toestemming gegeven om zijn lichaam op te graven. Zo kan dan zijn dna vergeleken worden met dat van de vrouw.

Maar hoe ziet een lichaam er na pakweg 30 jaar uit? En valt daar dna uit te halen?

Dalí was 85 toen hij in 1989 overleed. Hij ligt begraven in zijn eigen theater-museum in Figueres, op ongeveer anderhalf uur van Barcelona. De schilder ligt in een tombe onder de grond.

De graftombe van Salvador Dalí in het Teatre-Museu Dali in Figueres AFP

Allereerst moet er dus een steen van 1,5 ton weggehaald worden, die op de graftombe ligt. Volgens correspondent Rop Zoutberg is dat een hele operatie. "Vanavond na 20.00 uur, als het museum dicht is, wordt de steen gelicht."

Onder de steen ligt het gebalsemde lichaam van Dalí. Dat balsemen is normaal bij bekende personen, zegt forensisch patholoog Frank van de Goot. "Ook uit voorzorg, omdat het vaak langer duurt voor het graf dichtgaat."

Maar die balsem is na 25 jaar wel uitgewerkt. "Het is formaline, gas opgelost in water. Dat verdampt en dan verdroogt het lichaam."

Als de steen gelicht is, ligt er waarschijnlijk een kist, met Dalí erin. "Als hij in een kist ligt, en die is hermetisch afgesloten, dan is het geen feest om die te openen", zegt Van de Goot.

"Maar dat is niet waarschijnlijk. "Als er genoeg ventilatie is geweest, dan is hij gemummificeerd." En dan is het lichaam nog redelijk intact. "Dan zie je bekende kenmerken wel. Er is een hele goede kans dat hij nog best herkenbaar is. Je kent ook de mummies in Egypte, die liggen er al 3000 jaar."

Tanden zijn schatkistjes voor dna.

Forensisch patholoog Frank van de Goot

Qua dna is alles dus nog mogelijk. "Tanden zijn schatkistjes voor dna", zegt de forensisch patholoog. "Dus als hij zijn echte tanden nog had, kan je het daar uithalen. Anders zijn botten ook een goede bron. Het haar is eigenlijk niet zo geschikt, want daar zit geen dna-profiel in."

Dan wordt ter plekke materiaal veiliggesteld, verzegeld en naar het lab gebracht. Zodat het lichaam zelf weer in de grond kan. "Als er nog tanden zijn, nemen ze een paar tandjes mee. En anders botfragmenten, die ze met een handzaagje weghalen. Het punt is dat je diepgelegen materiaal moet hebben, omdat het anders beschimmeld is."

En dan wordt het dna vergeleken met dat van María Pilar Abel. "Als je een mooi compleet monster hebt, kan het in een paar dagen duidelijk zijn."

Salvador Dalí La Tête Krançien/by-nc-nd/2.0/

Ook Dalí's kenmerkende snor is dus waarschijnlijk nog wel te zien. Maar of die gegroeid is? "Die fabel is hardnekkig en niet uit te roeien", zegt Van de Goot. "Het enige haar dat op een lijk ooit gegroeid leek, was een stoppelbaard, En dat was niet zo, maar doordat de huid dunner was geworden, leek het wel zo."

En als het dna overeenkomt? "Dan is de 61-jarige vrouw nabestaande, en dus erfgename", zegt Rop Zoutberg. "Dat betekent dat ze z'n naam mag gebruiken, maar ook dat het juridische circus kan beginnen over zijn nalatenschap, waarvan ze een deel kan opeisen."

STER reclame