NOSop3

De boete-route: in welke landen pak je welke boetes?

Aangepast
NOS op 3

Je wordt 'geblitzt' in Duitsland, ge'flashé'd in Frankrijk en in Turkije flitst de 'hiz kamerasi' je auto. En bij thuiskomst van je vakantie ligt er opeens een boete op je mat. Had je niet echt rekening mee gehouden in je vakantiebudget.

Hoeveel geld je moet betalen voor jouw overtreding, verschilt enorm per land. In Nederland krijg je voor 21 kilometer te hard rijden 169 euro boete, in Duitsland voor dezelfde overtreding maar 35 euro, terwijl je in Noorwegen 395 euro moet aftikken.

Hoe groot de verschillen zijn, check je via onze interactieve boete-route. Even hieronder klikken en gáán:

Verkeersboetes in Europa

Alcohol

Als je op vakantie gaat, check dan altijd even op de site van de ANWB om te zien hoe het precíes zit in je vakantieland. Want ook de alcohollimiet verschilt bijvoorbeeld per land. Zo mag je in Italië als beginnend bestuurder geen druppel op hebben, maar in Duitsland is de grens een promillage van 0,5. Heb je meer op, dan begint de boete bij 500 euro.

Check hier de precieze informatie per land.

Stel: je wordt op de bon geslingerd. Hoe groot is de kans dan dat de boete daadwerkelijk op je mat ploft?

Groot, want de meeste Europese landen hebben sinds 2013 een verdrag over de uitwisseling van kentekenplaat- en adresgegevens. Voor de meeste van bovengenoemde overtredingen mogen EU-landen het kentekenregister van een andere lidstaat openen.

Ook Zwitserland (niet EU) mag in het Nederlandse kentekenregister speuren. Met Noorwegen zijn ook afspraken, maar die werken nog niet allemaal in de praktijk.

Daarnaast heeft Nederland met België en Duitsland afspraken om ook andere verkeersovertredingen door te geven. Landen buiten de EU kunnen een beroep doen op de Dienst Wegverkeer (RDW), om daar gegevens te achterhalen.

Politiecontrole 123rf

De politie van het land waar je de boete hebt gekregen, stuurt die dan door naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau in Nederland, en die stuurt hem door naar jou. Met administratiekosten.

Als je niet betaalt, heb je kans dat je naam wordt opgenomen in het buitenlandse opsporingsregister. En dan kan je aan de grens of bij een verkeerscontrole alsnog staande gehouden worden en alsnog moeten betalen.

Een boete in het buitenland ontloop je dus niet zo snel. Ook niet als het er 29 zijn. Dat overkwam een Nederlander volgens de ANWB in Sienna, Italië. Hij kwam in een 'traffico limitato'-gebied terecht en werd tijdens het zoeken naar een parkeerplaats 29 keer geflitst in de autovrije zone. En daar is echt niks aan te doen, zegt de ANWB. "Je moet gewoon altijd opletten als je het centrum van een stad in rijdt."