Aangepast

De boete-route: in welke landen pak je welke boetes?

Je wordt 'geblitzt' in Duitsland, ge'flashé'd in Frankrijk en in Turkije flitst de 'hiz kamerasi' je auto. En bij thuiskomst van je vakantie ligt er opeens een boete op je mat. Had je niet echt rekening mee gehouden in je vakantiebudget.

Hoeveel geld je moet betalen voor jouw overtreding, verschilt enorm per land. In Nederland krijg je voor 21 kilometer te hard rijden 169 euro boete, in Duitsland voor dezelfde overtreding maar 35 euro, terwijl je in Noorwegen 395 euro moet aftikken.

Hoe groot de verschillen zijn, check je via onze interactieve boete-route. Even hieronder klikken en gáán:

Stel: je wordt op de bon geslingerd. Hoe groot is de kans dan dat de boete daadwerkelijk op je mat ploft?

Groot, want de meeste Europese landen hebben sinds 2013 een verdrag over de uitwisseling van kentekenplaat- en adresgegevens. Voor de meeste van bovengenoemde overtredingen mogen EU-landen het kentekenregister van een andere lidstaat openen.

Ook Zwitserland (niet EU) mag in het Nederlandse kentekenregister speuren. Met Noorwegen zijn ook afspraken, maar die werken nog niet allemaal in de praktijk.

Daarnaast heeft Nederland met België en Duitsland afspraken om ook andere verkeersovertredingen door te geven. Landen buiten de EU kunnen een beroep doen op de Dienst Wegverkeer (RDW), om daar gegevens te achterhalen.

Politiecontrole

De politie van het land waar je de boete hebt gekregen, stuurt die dan door naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau in Nederland, en die stuurt hem door naar jou. Met administratiekosten.

Als je niet betaalt, heb je kans dat je naam wordt opgenomen in het buitenlandse opsporingsregister. En dan kan je aan de grens of bij een verkeerscontrole alsnog staande gehouden worden en alsnog moeten betalen.

Deel artikel: