NOSop3

NOSop3

Scooterritje op reis? Voor Anneroos, Neville en Siwar even niet meer

Aangepast
Scooterritjes op vakantie NOS op 3

Veel toeristen doen het: een scooter huren om een vakantieland te verkennen. Makkelijk en vaak ook nog eens goedkoop.

Toch loopt het niet altijd goed af. Iedere zomer lopen talloze vakantiegangers letsel op bij scooterritjes, zeggen verschillende alarmcentrales. Dit gebeurt vooral in Thailand, Indonesië, Cambodja en Vietnam, maar ook in Griekenland en Spanje.

Volgens de alarmcentrales raken ieder jaar honderden Nederlanders gewond en moeten er tientallen zelfs teruggevlogen worden.

Anneroos (20) is één van hen. Ze ging twee weken backpacken op het Filipijnse eiland Corong. Maar wat een mooie ervaring moest worden, eindigde op de hostelbank met een gapende wond aan haar rechterbeen.

Anneroos (20) op de Filipijnen Eigen foto

"Ik stapte de scooter op, zonder beschermende kleding aan, gewoon in shorts en slippers", blikt Anneroos terug. "Na twintig minuten ging het al mis. We reden een brug op en na de brug ging de weg over in een grindpad. Afremmen lukte niet meer."

Ze belandde onder haar scooter. "Ik was in shock. Mijn hele rechteronderbeen zat onder het bloed." Gelukkig reed er toevallig iemand langs die haar en haar vriend kon helpen, vertelt ze.

In het ziekenhuis hoorde ze dat ze tweede- en derdegraads brandwonden had opgelopen. "Er zaten ook grote blaren op. Omdat het in de Filipijnen heel warm is en ook niet zo hygiënisch begon mijn been te ontsteken."

Anneroos: "Mijn hele rechteronderbeen zat onder het bloed" Eigen foto

De studente probeerde nog om eerder naar huis te gaan, maar dat lukte niet. Ze lag dus de rest van de reis op de hostelbank. "Ik heb nog nooit heimwee gehad, maar toen wel." Achteraf was ze naïef, vertelt ze. "Reizen is meer dan alleen de mooie plaatjes die je ziet op Instagram. Je kan daar niet als toerist voor god gaan spelen."

Hoe voorkom je dat je op een gipsvlucht terug moet?

Neville (26) ging met een vriend naar Koh Phangan in Thailand. "We kwamen terug van een feest. Ik was mij er van bewust dat ik niet te hard moest rijden. We kwamen aan op een verharde weg. Ik reed rustig door de bergen maar ik kon niet zien wat er aankwam. Het was ook nog eens heel steil."

Neville (26) met zijn verwondingen Eigen foto

Ineens verscheen er een hond. "Toen ik remde, crashte mijn vriend tegen mij aan en schoven we over het asfalt. Mijn scooter viel bijna van de berg." De volgende dag zag hij de verwondingen pas echt. Zijn rechtervoet, knie en enkel lagen open.

"Ik ben toen toch maar naar het ziekenhuis gegaan. Ik heb er nog littekens van. Maar ik noem het maar Thaise tatoeages", grapt hij. Zijn tip: breng jezelf eerst in veiligheid.

Siwar (24) met haar vriend Adriaan (23) Eigen foto

Hetzelfde overkwam Siwar (24). Ze was met haar vriend op het Griekse eiland Zakynthos toen het misging. "De scooter die we hadden gehuurd bleek heel slecht. Hij maakte rare geluiden en trok raar op."

De weg waarop ze reden, was erg glad en daardoor gleden ze uit. "Op een gegeven moment lagen we allebei onder een scooter." Vervolgens viel ze flauw. "Ik had gelukkig niks gebroken maar mijn been was wel helemaal opgezwollen en mijn vriend loopt nu nog mank."

Siwar heeft er wel van geleerd. "Mijn hele voet lag open omdat ik slippers droeg. Ik heb nu wel geleerd dat je altijd beschermende kleding moet dragen. Ook al is het zomer."