De protesten in Venezuela houden nog altijd aan. Deze demonstrant raakte buiten bewustzijn door een rubberen kogel van de politie
Aangepast

Leven in Venezuela: naar school met honger en een gasmasker

Venezuela: het land waar inwoners leven in een diepe economische crisis. Nota bene de staat met de grootste bewezen oliereserves ter wereld, is nu straat- en straatarm. Er is een tekort aan eten en medicijnen.

Wat het land wel heeft: schulden en een hoofdstad met het hoogste moordcijfer ter wereld. Hieronder zie je hoe het is om te leven in het land waar voedsel schaars is en traangas door de straten vliegt. En ja; zelfs aan dat laatste is inmiddels een gebrek.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De crisis is voor veel inwoners van Venezuela reden om de straat op te gaan. Vrijwel dagelijks zijn er protesten, waarbij al 90 mensen omkwamen. Betogers eisen nieuwe verkiezingen en vinden dat president Maduro zich gedraagt als een dictator.

Eind vorige maand escaleerde de boel even toen een politiehelikopter twee overheidsgebouwen onder vuur nam. Via Instagram liet de piloot, die ook een bekende acteur in het land is, weten in actie te komen tegen de tirannie van de overheid.

Helikopter valt overheidsgebouwen in Venezuela aan

Een belangrijke achterliggende oorzaak van de economische problemen is de lage olieprijs. Correspondent Latijns-Amerika Marc Bessems legt uit:

"Venezuela is één van de oprichters van de OPEC en de oliestaat met de grootste bewezen oliereserves ter wereld, een soort tropisch Saudi-Arabië. Die olie-export is dé inkomstenbron van de regering, dus als de olieprijs laag is, voelen Venezolanen dat meteen."

Die effecten worden volgens veel Venezolanen versterkt door het economisch wanbeleid van Maduro. Het gevolg is dat veel producten schaars zijn omdat ze maar beperkt worden ingevoerd. "Wie wel iets te besteden heeft, kan met dikke stapels geld op de zwarte markt kopen, maar zelfs daar zijn dingen schaars", zegt Bessems.

Deel artikel: