Het kalifaat nu, vergeleken met het kalifaat op z'n grootst: oktober 2014
Aangepast

Dit is een samenvatting van drie jaar ellende door Islamitische Staat

De Iraakse stad Mosul is bevrijd van Islamitische Staat.

Hieronder vatten we in 9 minuten drie jaar ellende samen, veroorzaakt door Islamitische Staat. Al vanaf januari 2014 houden terroristische strijders grote delen van Syrië en Irak in hun greep in een zelf uitgeroepen 'kalifaat'. Mosul was daarin een belangrijke stad voor IS.

Sinds in 2016 het tij voor Islamitische Staat keerde, wordt het kalifaat kleiner en kleiner. Vooral door ingrijpen van de internationale coalitie en strijdgroepen op de grond. Hoe staan ze er, nu ze Mosul niet meer in handen hebben, voor?

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De video hierboven is gemaakt in samenwerking met Thomas van Linge (20). Al sinds zijn zeventiende brengt hij in kaart hoe het conflict in het Midden-Oosten verloopt.

Met een groot netwerk ter plekke en informatie die hij online verkrijgt, maakt Thomas maandelijks kaarten die gebruikt worden door media wereldwijd en ook door strijdende partijen in bijvoorbeeld Irak en Syrië.

In de video hieronder legt hij uit wat er allemaal bij komt kijken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deze video is het begin van een serie van NOS op 3 over de toekomst van Islamitische Staat. De komende dagen geven we je antwoord op deze vragen:

- Wat is Islamitische Staat nog zonder staat?
- Verliest IS al z'n strijders na de val van het kalifaat?
- Wat gebeurt er met de leiders van IS na de val van het kalifaat?

Deel artikel: