Aangepast

Ilse en Wouter wonen voor 5000 euro in Minitopia

In Minitopia in Den Bosch staat een huis dat binnen één maand voor slechts 5000 euro is gebouwd. Je vindt er ook tiny houses en een huis dat is opgebouwd uit panelen die je aan elkaar kunt klikken. Het terrein is van woningcorporatie Zayaz en die doet mee aan een experiment.

De corporatie was gelijk enthousiast. "Wij merken dat steeds meer mensen behoefte hebben om tijdelijk en flexibel ergens te wonen. Door aan dit project mee te doen, willen we leren hoe we die mensen kunnen helpen", zegt Mohamed Acharki van Zayaz.

Ilse en Wouter wonen op het terrein. Voor slechts 5000 euro bouwden ze binnen één maand hun eigen huis van ongeveer 55 vierkante meter. Het enige wat ze nieuw kochten waren een paar houten balken. "Die balken van zes meter kun je bijna niet tweedehands vinden. De rest van het huis hebben we via familie, vrienden en marktplaats bij elkaar gespeurd."

Het huis heeft twee verdiepingen en voor het ontwerp kregen ze hulp van een bevriende architect. "De keuken is nog niet helemaal af, maar we kunnen koken en afwassen. In de douche komt het water via tuinslangen uit de sproeikop, dat werkt prima."

Als je in Nederland een huis wil bouwen, moet je aan allerlei wetten en regels voldoen. Zo zijn er verschillende keurmerken voor nieuwbouwhuizen en moeten ze vanaf 2020 energieneutraal worden gebouwd. Verder moet iedere woning op de riolering worden aangesloten. Dat ging hier niet, maar de bewoners hebben van de gemeente een ontheffing gekregen. Er is een composttoilet dat het toiletwater onder andere via kiezelsteentjes zuivert.

Als je deze vorm van woningbouw echt serieus wilt gaan nemen, moeten er volgens hoogleraar woningbouwmarkt Peter Boelhouwer meer regelvrije zones komen. "Het is slim dat een woningcorporatie hier over nadenkt, de woningmarkt zit nu muurvast. Het is heel lastig om door te stromen als je bijvoorbeeld kinderen krijgt of ergens anders een baan vindt. Als er meer tijdelijke huizen komen, kan dat iets in beweging zetten."

Het project in Den Bosch duurt nog tot begin volgend jaar, dan gaat Zayaz op deze plek appartementen bouwen. Wouter en Ilse moeten dan dus verhuizen. En dan gaan niet alleen hun spullen, maar ook hun huis in de verhuiswagen.

"Het hele huis is demontabel, we hebben ook niets vastgelijmd, dus dat is geen enkel probleem", vertellen ze. Ze gaan gewoon op zoek naar een nieuwe plek, want wonen in "gewoon" huis hoeft van hen niet meer.

Deel artikel: