Zwanger
Aangepast

Zwangerschapsverlof voor studenten, goed idee?

Met je dikke buik de trappen op omdat je de lift niet mag gebruiken, twee dagen na de bevalling naar de les moeten omdat je anders van school geschopt wordt en een decaan die zegt 'tja, dan had je maar niet zwanger moeten worden'.

Zwangere studenten hebben het niet altijd even gemakkelijk in Nederland. Volgens een meerderheid van de Tweede Kamer moet daar iets aan veranderen. Gisteren werd een motie aangenomen die studenten recht moet geven op zwangerschapsverlof.

Het is wel de vraag of het zover komt. Minister Bussemakers heeft gezegd er niet achter te staan. En de formatie kan er voor zorgen dat een beslissing hierover wordt uitgesteld.

Eerder schreven we al over hbo- en universitaire studentes, maar ook zwangere mbo'ers vinden niet altijd de ondersteuning die ze zoeken.

Elsa - niet haar echte naam - volgde een mbo-opleiding in de zorg toen ze zwanger werd. Toen ze vroeg of ze verlof kon krijgen, kreeg ze nee te horen.

"Want ik had het zelf veroorzaakt, zeiden ze. Ze dachten dat ik het toch niet zou halen. En daarna mocht ik ook de lift niet gebruiken toen ik bekkeninstabiliteit had."

De ene docent of decaan helpt en de andere zegt: daar heb je toch zelf voor gekozen?

Annemieke de Jong van het Steunpunt Studerende Moeders

Dat er nu politieke actie ontstaat is een stap in de goede richting, vindt Annemieke de Jong van het Steunpunt Studerende Moeders. Ook zij volgde 16 jaar geleden een mbo-opleiding toen ze zwanger werd.

"Ik had geluk dat ik in de zomer beviel en dus geen lessen miste, maar anders was het nooit gelukt. Ik kreeg geen verlof en geen financiële compensatie van de opleiding."

De Jong helpt veel zwangere studenten zoals Elsa - en ziet dat opleidingen nog steeds worstelen met het onderwerp. "Ze moeten eigenlijk helpen, maar ze weten zich vaak geen raad met een zwangere student. Het gevolg is dat studenten zelf vrijstelling moeten regelen bij docenten. Er is niemand die ze helpt en ze zijn afhankelijk van willekeur. De ene docent of decaan helpt en de andere zegt: daar heb je toch zelf voor gekozen?"

Op sommige opleidingen doen ze het anders. Toen Sheila (24) een mbo-opleiding aan het Drenthe College ging doen en zwanger werd, was alles meteen geregeld. "Ik had het niet verwacht maar ik kreeg direct zwangerschapsverlof aangeboden. We hebben een contract opgesteld om de afspraken vast te leggen. Uiteindelijk heb ik vier weken vrij genomen en krijg ik nu telkens vrij als mijn kinderen ziek zijn."

Omdat het per opleiding zo verschilt, is het verplicht verlof op het mbo een stap vooruit, zegt De Jong. "Er is nu nog geen financiële compensatie op het mbo. Op hbo en universiteiten kun je wel compensatie krijgen uit een fonds, maar nog geen verlof."

Daarnaast moet de mentaliteit veranderen, vindt De Jong. "Er zijn nauwelijks faciliteiten voor als je zwanger bent of kinderen hebt. Je mag vaak bijvoorbeeld niet de kolfruimte van het personeel gebruiken. Er moet meegedacht worden over hoe je je jaar kunt aanpassen op de zwangerschap en daarna hoe je de roosters kunt aanpassen op kinderopvang."

Deel artikel: