In 2050 lopen er bijna 10 miljard mensen op aarde rond. Dat voorspellen de Verenigde Naties. Nu zijn we nog met 7,6 miljard mensen. Voor de snelle rekenaars - ieder jaar komen er 83 miljoen mensen bij. Dus elk jaar een Duitsland erbovenop. Waar er de meeste mensen bijkomen, zie je op deze kaart:
Wat je misschien gelijk opvalt: de groei in Afrika. In bijna alle continenten neemt de bevolking toe - behalve Europa, daar komen we later op - maar in Afrika gaat het veruit het hardst. Volgens de VN verdubbelt het aantal inwoners van het continent de komende 30 jaar bijna. Van 1256 miljoen mensen nu naar 2528 miljoen mensen in 2050.
De geboortecijfers in Afrika liggen duidelijk een stuk hoger dan die in de rest van de wereld. Vrouwen krijgen er meer kinderen dan ergens anders. En dat heeft ook gevolgen voor de rest van de wereld.
De massamigratie die we nu al zien wordt structureel de komende decennia.
"Die enorme bevolkingsgroei is best wel een dingetje", zegt Leo van Wissen, hoogleraar Economische Demografie. "De massamigratie die we nu al zien wordt structureel de komende decennia."
De bevolking groeit flink, maar de economische ontwikkelingen zijn in Afrika achtergebleven, legt Van Wissen uit. "Er zijn dus minder mogelijkheden om monden te voeden en niet genoeg banen voor het aantal mensen. Dat draagt zeker bij aan de migratiedruk."
Meer economische vluchtelingen dus. "Tel daar oorlogen en klimaatverandering bovenop en je snapt dat het aantal migranten uit Afrika toe zal nemen."
In de video hieronder vertellen we je in welke landen de bevolking het meest groeit.
Waar de bevolking in Afrika fors toeneemt, is er in Europa iets heel anders aan de hand.
Nederland blijft wel groeien: er zijn in 2050 een half miljoen meer Nederlanders dan nu, verwacht de VN. Maar de bevolking van het hele continent neemt af. Er zijn zelfs negen landen waar de bevolking met 15 procent of meer daalt. Allemaal in Oost-Europa. (Als je zelf niet de hele kaart hebt bestudeerd, dat zijn: Bulgarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Polen, Moldavië, Roemenië, Servië en Oekraïne.)
Sommige streken hebben te maken met een totale ontvolking.
En immigratie dan? Zorgt dat niet voor een toename van de bevolking in Europa? Niet volgens de rekenmodellen van de VN. In 2050 is de afname van het aantal inwoners 57 miljoen (er overlijden dus meer mensen dan er baby's geboren worden) en immigranten zorgen voor een toename van 32 miljoen in de rekenmodellen van de VN. Onderaan de streep zijn er dan 25 miljoen mensen minder in Europa.
"Als de krimp geleidelijk gaat, is het niet zo'n ramp, maar wat er in Oost-Europa gebeurt kan wel voor problemen zorgen", zegt Van Wissen. Steden krimpen niet zo snel, maar het platteland loopt vaak leeg. "Sommige streken hebben te maken met een totale ontvolking. Dat heeft voor die specifieke bevolking grote gevolgen."
Daarbij speelt nog het probleem van de vergrijzing. "In een land dat veel ouderen heeft en heel weinig jongeren, wordt veerkracht het probleem. Vernieuwing komt vaak van jonge mensen. Nieuwe ideeën. Nieuw leven in de brouwerij. Dat heeft een samenleving nodig."
De grootste landen
Tot slot kijken we nog even naar de allergrootste landen. In de top van de ranglijst van grootste landen verandert een hoop. China staat nu nog bovenaan de lijst van landen met de meeste inwoners.
Maar de VN verwacht dat de groei in China zal afvlakken en zal omslaan in een bevolkingsafname. Dat zorgt ervoor dat India China in 2023 gaat inhalen. Nigeria, dat qua inwoners verdubbelt, wordt in 2050 het op twee na grootste land.