Play Attention
Aangepast

Verkeerslicht voor Tommy-Boy: muziek zodat je wacht

Als je op de Coolsingel in Rotterdam bij het verkeerslicht staat te wachten, hoor je sinds vandaag muziek. Dat is om je eraan te herinneren hoe gevaarlijk het is om niet uit te kijken in het verkeer. De muziek is de playlist van Tommy-Boy Kulkens (13), die bijna twee jaar geleden door een auto werd geschept. Hij was op de fiets met die playlist bezig.

Play Attention heet het verkeerslicht. Met de knop kan je eerst zelf de muziek kiezen. Dan krijg je het verhaal van Tommy-Boy te zien, en daarna kan je naar z'n playlist.

Dit is voor mij 99 procent blijdschap en 1 procent verdriet.

Michael Kulkens

Zijn vader Michael heeft het stoplicht vandaag onthuld. "Dit is voor mij 99 procent blijdschap en 1 procent verdriet."

"Dit is helemaal Tommy-Boy, met techniek en grapjes", zegt Michael. "Ik zie hem hier naast me staan, of op m'n schouder zitten, met zo'n ongelooflijke glimlach. Daar kan ik alleen maar blij mee zijn."

Sinds de dood van zijn zoon geeft Michael al voorlichting over verkeersveiligheid en smartphonegebruik. Maar dit idee komt van Tom en Carlijn, studenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Ze kregen de opdracht om een evenement voor een overleden artiest te bedenken. "We kenden dit verhaal van tv en we wisten dat Tommy-Boy dj wilde worden", zegt Tom. "Toen hebben we zijn vader gevraagd of we z'n playlist mochten gebruiken."

Michael Kulkens, Tom Sibma en Carlijn Bijlsma

Dat was volgens Carlijn best een pittig telefoontje: "We wisten niet hoe hij zou reageren, want je vraagt best iets persoonlijks. Maar hij was zo geraakt, hij wilde meteen meewerken."

Bewust

Het idee is dat het de routine van de fietser onderbreekt. "Zo wordt de fietser ook beloond voor het wachten", zegt Tim. "Het maakt hem op dat moment bewust van het gebruik van de smartphone."

En dat is wat Michael ook probeert over te brengen. "Tom keek op z'n mobiel terwijl hij overstak, terwijl hij wist dat het niet kon en mocht. Maar zolang die bewustwording er niet is, kan je het blijven zeggen; het werkt niet. Zeker niet als 90 procent van de ouders ook met z'n mobieltje bezig is in de auto. Dan móet die puber het voor z'n gevoel ook doen."

Goed gevoel

Het stoplicht staat de komende twee maanden in Rotterdam, daarna reist het door Nederland. "Het komt ook bij ons in Hilversum, vlak bij de plek waar het gebeurd is", zegt Michael. "Ik blijf hier m'n hele leven met een goed gevoel naar kijken."

Deel artikel: