SFB spreekt: 77 dagen in een Surinaamse cel

Er is de laatste tijd veel over ze geschreven, maar nu praten de rappers van Strictly Family Business voor het eerst zelf over de tijd dat ze vastzaten in Suriname. In een interview bij Fernando van radiozender FunX vertellen ze openlijk over hun ervaringen tijdens de 77 dagen in de gevangenis.

De rappers Frenna, Priceless en KM hebben het niet makkelijk gehad, zeggen ze. Ze werden vastgezet in Santo Boma, een van de slechtste gevangenissen van Suriname. Ze hebben naar eigen zeggen geleerd van hun fouten. Hun ervaring in de gevangenis heeft de basis gelegd voor het nieuwe album 77 nachten.

Ik ging liggen en op een gegeven moment liepen er ratten over mij heen.

Priceless

De rappers kozen ervoor om bij Fernando hun verhaal te doen omdat "het bij hem vertrouwd voelt en we niet met mensen praten die pas met ons praten als we in een negatief daglicht staan. We wilden de tijd nemen om ons verhaal in één keer goed te doen."

Opgepakt

Na hun show op het Torarica Urban Festival wilden rechercheurs met de rappers spreken. Eerst dachten ze dat het een grap was. "Maar nadat we onze spullen naar een andere kamer moesten verplaatsen had ik wel door dat 't echt was", zegt Jandro. Ze werden door de rechercheurs uit het hotel meegenomen naar het bureau.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Pas toen ze in de cel zaten, snapten ze hoe serieus het was. "Je weet dat ze niet binnen een avond klaar zijn", vertelt KM. "Binnen een half uur moest ik van een jongen in een man veranderen, want het is daarbinnen geen grap."

"Die avond moesten we bij de hoofdcommandant verschijnen", zegt Priceless. "Ze controleerden eerst m'n gegevens en daarna was het gelijk: waarom heb je seks met dat meisje gehad? Ik zei: ik heb geen seks met dat meisje gehad." De politie geloofde het niet en ze werden zeven dagen vastgehouden. Priceless: "Ik heb nog geen tien seconden met ze gepraat."

Verkrachters hebben in Suriname geen makkelijke tijd in de gevangenis.

Priceless

"Er was geen stroom en dus ook geen licht. In de avond dat we aankwamen was het al donker", vertelt Priceless. "Ik liep met de commandant mee naar een cel en die schreeuwde in het Surinaams: ik heb een verkrachter hier, wie wil 'm hebben? Gelijk zag je alle ogen kijken. En je weet, verkrachters hebben in Suriname geen makkelijke tijd in de gevangenis."

"Ik werd naar een cel gebracht waar een brede man mij vertelde naar binnen te komen. Ik zou mezelf niet zomaar overgeven. Uiteindelijk viel het gelukkig mee. Hij sliep in een hangmat en ik op de grond. Er liepen wel gewoon ratten over mij heen. Ik heb geen oog dichtgedaan."

Verwacht in Suriname niet de luxe van een Nederlandse gevangenis.

Harmen Boerboom, correspondent Suriname

Dat is geen uitzondering, zegt onze correspondent in Suriname Harmen Boerboom. "Het is in de gevangenis Santa Boma heel normaal dat je met meerdere mensen in een cel zit. In Nederland heb je een tafel, stoelen en een tv. Dat hoef je hier niet te verwachten."

"Tot een aantal jaar geleden hadden ze nog een gat in de vloer in plaats van een toilet. Het zijn omstandigheden waar je niet in terecht wil komen."

Na 77 dagen kwamen ze vrij en dat voelde heel raar, vertelt Priceless. "Je bent ineens vrij, alsof er niks van wat je daar hebt meegemaakt gebeurd is."

Toen Frenna vrijkwam was hij kwaad, maar het gaf hem ook meer motivatie. "Ik ga ervoor zorgen dat niemand meer om ons heen kan. De media waren een soort circus geworden. Maar als je gewoon naar de feiten kijkt weet je dat het allemaal complete onzin is, mensen zaten gewoon een beetje te hypen."

Op dat moment had ik het gevoel dat God alles van ons had weggenomen.

Priceless over zijn ervaringen in de gevangenis

Het gewraakte seksfilmpje komt ook nog ter sprake. "Ik was in een 18+ bar en het meisje kwam uit zichzelf naar ons toe om een praatje te maken", vertelt KM. "Ze vroeg hoe oud ik was en ik zei 17 en schaamde mij daar een beetje voor."

"Voor de rest heb ik me laten overrompelen door de vibes en gezelligheid en van het een kwam het ander. Je denk er niet bij na dat zij misschien ook minderjarig is. Maar dat was ik ook, wat voor strafbaars kan je dan doen als tiener?"

Geleerd

De vier zeggen geleerd te hebben van hun ervaringen. Ze zijn de normale dingen meer gaan waarderen; de studio, hun werk maar ook de kleine dingen 'zoals je nichtje ophalen', vertelt Frenna.

Nu ze met dit interview alles besproken hebben is voor SFB de zaak afgedaan. "We geven dit interview voor de fans die willen weten hoe het precies gelopen is", zegt Priceless. "Ik wens het meisje gewoon succes en hoop dat ze hier geen last meer van heeft. Wij zijn er klaar mee." De focus gaat nu op hun nieuwe album: 77 nachten.

Deel artikel: