Leoniek en Jelle

'Omdat klimaatverandering Afrika het hardst raakt'

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

Vaarwel goed betaalde baan in de advocatuur, een fijn appartement in hartje Amsterdam en de luxe van een goed matras. En welkom twee jaar reizen over het hele continent Afrika en het avontuur. Jelle (27) en Leoniek (30) gaan het doen, maar niet puur voor de lol. Ze gaan klimaatverandering op het continent in beeld brengen: Project Africa Alive.

"Afrika lijkt me onwijs mooi en ik wil er heel graag heen, maar toch vooral vanwege de klimaatverandering, omdat het zo'n heftig effect heeft daar", zegt Leoniek. "Veel mensen leven in hele droge gebieden of juist aan zee", vult Jelle haar aan. "Heel veel mensen zitten in het risicogebied door nog meer droogte en overstromingen."

​Afrika wordt het hardst geraakt door klimaatverandering. Dat is een oneerlijk probleem.

Jelle Krings

"Afrika zelf draagt ongeveer 2 procent bij aan de totale CO2-uitstoot van de hele wereld", zegt Jelle. "Terwijl wij in het Westen heel veel profijt hebben gehad van fossiele brandstoffen, nog voordat bekend was hoe schadelijk dat is. Daardoor is het een heel oneerlijk probleem."

Jelle en Leoniek gaan met een Landcruiser het hele continent af, op zoek naar de meest kwetsbare plekken om daar foto's en korte documentaires te maken over de mensen die daar wonen. "Doordat het zo persoonlijk en concreet wordt, hopen we dat mensen geïnspireerd worden om op hun eigen manier actie te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan."

Om alvast in de Afrikaanse sferen te komen, spraken we Jelle en Leoniek op safari in de Beekse Bergen:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hoe dat valt te rijmen met zo'n dieselslurper? "Die vreet inderdaad brandstof en stoot CO2 uit", zegt Jelle. "Maar we doen het klimaatneutraal. We doneren geld aan projecten die zich inzetten voor het behoud van regenwoud, zodat de CO2 die wij uitstoten weer volledig wordt geneutraliseerd."

Project Africa Alive is volgens Jelle en Leoniek geslaagd als ze over twee jaar een paar honderdduizend mensen hebben bereikt. "Ons doel is dat mensen affiniteit voelen met ons project en geïnspireerd raken om op hun eigen manier te helpen om klimaatverandering in toom te houden."

Het project start op 17 september, als ze met de boot vanuit Spanje aankomen in Marokko. Daarna volgt de rest van het continent via West-, Zuid- en Oost-Afrika.

Deel artikel: