NOSop3

NOSop3

'Mijn ouders trokken touw, mijn opa trok touw, mijn oma trok touw'

Melanie (18) komt uit een echte touwtrekfamilie NOS

Touwtrekken deed je vroeger vast wel eens op halve kracht tijdens een sportdag van school. Maar dat geldt zeker niet voor de deelnemers van het Nederlands Kampioenschap touwtrekken in Bentelo dit weekend. Voor hen is het een serieuze sport die, eerlijk is eerlijk, ook best wel gezellig is.

De deelnemende touwtrekteams hebben uren training in de benen zitten. Een van die deelnemers is Melanie van der Heide (18). Zij komt uit een echte touwtrekfamilie en kreeg de sport dus met de paplepel ingegoten.

Melanie laat nooit los

Anderhalf uur rijden om te trainen

"Mijn ouders trokken touw, mijn opa en oma trokken touw, dus het zit echt in de familie", zegt Melanie. "Ik vind het gewoon heel leuk om te doen, ook omdat een hecht teamgevoel heel belangrijk is".

Maar dat Melanie deze sport heel serieus neemt, blijkt wel uit het feit dat ze twee of drie keer in de week anderhalf uur moet rijden om met haar touwtrekteam te trainen in Vriezenveen. "En dan heb ik in het weekend ook vaak nog wedstrijden", zegt ze.

'Zonder techniek ben je snel verrot'

Touwtrekken ziet er natuurlijk uit als een lompe krachtsport, maar toch komt er volgens Melanie ook techniek bij kijken. "Als je het alleen op kracht zou doen, ben je heel snel verrot", lacht ze. "De techniek zit vooral in je kneep en in je benen".

Touwtrekken zit in het DNA van deze familie NOS

Familietrots

De vader van Melanie, Arjan van der Heide, kreeg het touwtrekken ook weer van zijn ouders aangeleerd. "Mijn vader en moeder trokken altijd touw op dorpsfeesten, zo is het begonnen", zegt hij. "Ik ben heel trots dat Melanie het ook is gaan doen. Zo blijft het in de familie".

En dat Melanie dan ook al een keer met haar team Nederlands kampioen indoor is geworden, maakt hem nog trotser. "Dat is toch de droom van elke vader", zegt hij.

Het NK Touwtrekken is dit weekend in Bentelo. Melanie trekt samen met zeven teamgenoten tegen andere touwtrekverenigingen in Nederland. Dat doet ze in de categorie tot en met 23 jaar onder de 560 kilo.

Geen garanties

Begin dit jaar werd Melanie al met haar team Nederlands kampioen indoor, maar dit weekend hoopt ze ook de outdoor-titel te pakken. 'Ik hoop dat ik er dit keer meer van meekrijg dan de vorige keer", zegt ze. "Toen moest ik mijn paard de dag ervoor laten inslapen en was ik de hele dag kotsmisselijk van verdriet."

Of haar team ook daadwerkelijk de titel pakt, durft Melanie niet te zeggen: "We gaan onze uiterste best doen, maar ik durf het niet te garanderen".