Oorlog, honger en nu ook nog cholera: Jemen blijft niets bespaard

time icon Aangepast
AFP

Het is een straatarm land, het wordt geteisterd door een oorlog en er lijden meer dan twee miljoen mensen honger. Daar bovenop kreeg Jemen onlangs een cholera-uitbraak. Sterker nog: iedere 35 seconden wordt een kind geïnfecteerd met deze ziekte, meldt Save the Children. Hoe kan het dat er zo ongelooflijk veel misgaat in het land?

Om dat te begrijpen nemen we je even mee naar 2015. Houthi-rebellen probeerden toen de hoofdstad Sanaa in te nemen. Onrust speelde al een hele tijd in Jemen, maar pas op dat moment schakelde de regering de hulp in van andere Arabische landen. Onder leiding van buurland Saudi-Arabië voert een coalitie bombardementen uit boven Jemen.

Na twee jaar heeft deze strijd een land opgeleverd waar ouders van zieke kinderen de afweging moeten maken of ze hun kind met cholera naar het ziekenhuis durven brengen, legt Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn uit. Want als mensen naar buiten gaan, lopen ze de kans dat ze in een onverwacht bombardement terechtkomen.

Het is heel tragisch, maar het belang om Saudi-Arabië hun gang te laten gaan is groter dan Jemen te redden.

Sander van Hoorn

Maar dan nog is het de vraag of ziekenhuizen iets kunnen betekenen voor zieke kinderen. De infrastructuur van het land is kapot waardoor hulporganisaties nauwelijks hulp kunnen bieden. "Daar zijn geen medicijnen, is geen elektriciteit en is het drinkwater niet schoon."

Cholera in Jemen AFP

Dat laatste geldt voor grote delen van het land, dat voor de cholera-uitbraak heeft gezorgd. "Maar zonder water ga je sowieso dood, dus je moet wat", zegt Sander. Niet alleen kinderen worden ziek van het vervuilde water, ook volwassenen. En doordat goed en voldoende eten ook schaars is, waren veel mensen al verzwakt.

Volgens de VN dreigt voor bijna zeven miljoen Jemenieten hongersnood. Veel mensen sterven aan ziektes die normaal goed te behandelen zijn, zoals cholera. Daarbij krijgen mensen erge diarree, waardoor ze veel vocht verliezen. Als je daar geen medische hulp voor krijgt, kun je daar aan overlijden.

De Wereldgezondheidsorganisatie meldde vorige week dat er bijna 800 mensen al aan cholera zijn gestorven. De infectieziekte verspreidt zich via besmet water. Acht miljoen Jemenieten hebben geen toegang tot schoon drinkwater, zegt de VN.

"Er is geen enkele beweging richting een oplossing", zegt Sander. "Het is heel tragisch, maar het belang om Saudi-Arabië hun gang te laten gaan is groter dan het land te redden." De Verenigde Staten verdienen bijvoorbeeld enorm aan de wapendeal die ze met hun bondgenoten Saudi-Arabië hebben.

Ook humanitaire hulp blijkt maar niet van de grond te komen. "In Nederland is er maar weinig aandacht voor Jemen. Landen als Syrië en Irak eisen alle aandacht op", vertelt Sander. "Er is ook geen enorme stroom aan vluchtelingen vanuit Jemen waardoor wij er niet direct mee te maken hebben."

De ongunstige geografische ligging van Jemen NOS op 3

Dat komt simpelweg door de geografische ligging van het Arabische land. "Burgers kunnen nergens naartoe. Het land grenst grotendeels aan Saudi-Arabië. Daarmee zijn ze in oorlog, dus daar kunnen ze niet heen. Als ze naar hun andere buurland Oman willen vluchten, moeten ze door gebieden waar IS en Al Qaida zit. Als Jemen ergens anders had gelegen hadden de vluchtelingenbootjes al lang vol gezeten."