NOS Op 3
EPA

Een mysterieuze naam, een paar hints en een grootse perspresentatie. Zo krijg je gamers op het puntje van hun stoel of bank. Microsoft lanceerde dit weekend zijn nieuwste spelcomputer: de Xbox One X.

Voor zo'n hoop aandacht is de nieuwe spelcomputer verrassend ingetogen: hadden vorige versies nog spannende lijnen, hoeken of veelkleurige ledjes, de One X is vierkant en zwart, zonder opsmuk.

Zoals gebruikelijk werd de spelcomputer als een popster aangekondigd AFP

Snel, sneller, snelst

De makers hebben duidelijk meer aandacht gehad voor wat er in de zwarte doos zit: de One X is de snelste en krachtigste spelcomputer ooit gemaakt, belooft fabrikant Microsoft.

De console heeft ook meer grafische rekenkracht dan zijn directe concurrent: de Playstation 4 Pro. "Deze console is echt bedoeld voor de fanatieke gamers, die graphics heel belangrijk vinden", zegt game-redacteur Erik Nusselder van Gamer.nl.

Vooral voor fanatieke gamers

De nieuwe spelcomputer kan met die extra rekenkracht games op 4K-resolutie spelen. "Dat is voor die fanatiekelingen belangrijk. Of voor mensen die een 4K-televisie hebben staan", zegt Nusselder.

Voor gamers die minder fanatiek zijn of niet zo'n televisie hebben, is er weinig reden om hun oude Xbox in te ruilen: spellen die voor de One X worden gemaakt, zijn ook nog op de oudere console te spelen. "Het is echt een upgrade, geen volledig nieuwe generatie spelcomputers", volgens Nusselder.

"Vorig jaar lanceerde Sony ook een verbeterde versie van de Playstation 4, de 4 Pro. Daar gaat Microsoft nu weer overheen. Op een hele nieuwe generatie spelcomputers moeten we nog een paar jaar wachten", denkt Nusselder.

Er werd vooraf veel verwacht van de nieuwe Xbox, deels omdat de spelcomputer van Microsoft de afgelopen jaren qua verkoopcijfers niet kon opboksen tegen de Playstation van Sony. Met de nieuwe versie kan Microsoft dus voorlopig concurrent Sony aftroeven als het om prestaties gaat.

Qua games blijft de Xbox wel een beetje achter. "In vergelijking met de Playstation heeft de Xbox minder exclusieve games. Van alle games die we dit weekend mochten zien, kon de helft ook op de Playstation worden gespeeld. Naar mijn mening loopt de Xbox daarin wat achter", zegt Nusselder.

STER reclame