'Ketamine neemt je over als een soort monster'

time icon Aangepast
NOS
Geschreven door
Danny Simons
Redacteur NOS op 3
Geert Kanters
Cameraman NOS op 3

In Breda wordt vandaag de eerste landelijke Dag van Herstel gehouden. Of je nu verslaafd bent aan drank en drugs of te maken hebt met een eetstoornis: iedere herstellende is welkom in de Grote Kerk om te praten over zijn of haar problemen.

Zo ook Whitney van 29. Ongeveer een jaar geleden zat zij nog in een kliniek in Italiƫ om af te kicken van ketamine. "Het nam me over als een soort monster", vertelt ze. Vandaag is ze in Breda als vrijwilliger van een inloophuis voor herstellende verslaafden.

Of dat betekent dat ze zelf helemaal is genezen? "Nee, je kan niet genezen van een verslaving, je kan er alleen mee leren leven", zegt ze. En de Dag van Herstel helpt daar volgens haar bij. In onderstaande video van NOS op 3 legt ze uit op welke manier dat dan helpt.

In Amerika wordt al jaren herstel van een verslaving gevierd. Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse recovery months. En in Engeland is Kate Middleton, de vrouw van prins William, ambassadeur van Action on addiction. Dat is een organisatie die mensen helpt om van hun verslaving af te komen.

In Nederland zijn ruim anderhalf miljoen mensen verslaafd aan drugs, alcohol, seks of bijvoorbeeld gamen. Het is lastig te zeggen hoeveel mensen weer herstellen, omdat cijfers bijvoorbeeld te oud zijn en mensen vaak terugvallen in hun oude leven.

Volgens Novarum, een behandelcentrum voor eetstoornissen, zijn die cijfers er wel als het gaat om mensen met een eetstoornis. Volgens hun schatting krijgen ongeveer 5500 jonge vrouwen elk jaar te maken met anorexia en 22.300 jonge vrouwen met boulimia in ons land. Daarnaast heeft ruim 14 procent van de volwassen Nederlanders obesitas.

Naar eigen zeggen lukt het Novarum in 50 tot 70 procent van de gevallen om mensen te helpen met hun eetstoornis.