Nawal Benaissa
Aangepast

Nawal Ben Aissa, het nieuwe gezicht van de Rifprotesten

Met de arrestatie van Nasser Zafzafi verloren de protesterende Riffijnen in het noorden van Marokko hun leider. Zijn vervanger is een opvallende verschijning: Nawal Ben Aissa. De 36-jarige huismoeder van het platteland is nu degene die met een megafoon de demonstranten leidt en de pers te woord staat.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ben Aissa is in het Rifgebied geen onbekende. Al voor de massale demonstraties in oktober oplaaiden, na de dood van Mohsin Fikri, zette zij zich prominent in voor vrouwen met borstkanker. In de Rifregio zijn namelijk weinig ziekenhuizen waar zij behandeld kunnen worden. Door middel van video's op Facebook vroeg zij aandacht voor hun zaak.

Vooral door die video's wordt zij nu gezien als het nieuwe gezicht van de Rifprotesten. Ze plaatst dagelijks (live)video's over demonstraties, waarin ze haar volgers rechtstreeks aanspreekt. Het aantal kijkers stijgt met de dag: bijna zestigduizend mensen volgen haar Facebookpagina, ook buiten Marokko.

Niet iedereen is tevreden over haar als nieuwe leider. Zo verwijten sommige demonstranten haar dat ze het protest feminiseert, omdat ze vrouwen oproept de straat op te gaan in speciale vrouwenmarsen.

Volgens Marokko-correspondent Sjoukje Rietbroek wantrouwen sommigen haar ook, omdat ze een van de weinige protestleiders is die nog niet is opgepakt. Ze heeft zich op verzoek wel gemeld bij de politie, maar stond binnen no time weer buiten.

Het is de vraag hoe lang zij het protest kan leiden.

Correspondent Sjoukje Rietbroek

Op sociale media roepen mensen dat ze samenwerkt met de regering. Maar dit kunnen ook weer tegenstanders zijn, die haar monddood willen maken.

Volgens Rietbroek is het wel opmerkelijk dat Ben Aissa niet is opgepakt. Voor vrouwelijke protestleiders wordt doorgaans geen uitzondering gemaakt. Bij de vrouwenmars van vorig weekend werd nog de bekende zangeres Silya Ziani gearresteerd. "Het is dus maar de vraag hoe lang zij het protest kan leiden."

Deel artikel: