Aangepast

Wat Trump ook wil, deze staten en steden gaan lekker door

Ben je als burgemeester van een grote stad in de VS net lekker bezig met een vooruitstrevend klimaatbeleid, stampt president Trump met zijn footprint door je groene tuintje. Weg klimaatakkoord. Weg goede bedoelingen. Of toch niet?

82 steden ondertekenden een gezamenlijke verklaring waarin ze beloven om toch de klimaatdoelen uit het Parijs-akkoord na te streven en groene beleidsveranderingen door te voeren of te blijven voeren. Ze beloven het gebruik van elektrische auto's te stimuleren en meer in te zetten op groene energie. Ook tien staten zijn van plan door te gaan met een progressief beleid.

Dat juist de steden en staten hierboven zich uitspreken tegen het besluit van Trump, verbaast correspondent Arjen van der Horst niet. "Deze staten hebben al eerder een duurzaam beleid doorgevoerd. Ze willen deze koers vasthouden. "Het gaat om staten die overwegend progressief zijn en Democratisch stemden bij de afgelopen verkiezingen in de VS."

Een van de redenen hiervoor is dat de bewoners van de staat Californië te maken hebben met grote droogte. Ze merken daar dus dagelijks wat het klimaat met je leefomgeving doet.

Dat geldt volgens Arjen ook voor een aantal steden. "Miami Beach is aan het verzuipen. Die bekende boulevards lopen onder als de zeespiegel stijgt." Dat ze de maatregelen op basis van het Parijs-akkoord nog steeds willen doorvoeren is dus niet vreemd.

Daarnaast spelen politieke redenen ook een rol: "Bewoners van grotere steden zijn eigenlijk altijd meer Democratisch gezind dan de inwoners van de rest van de staat", legt Arjen uit. "Zelfs in conservatieve staten zie je dat de steden een andere politieke kleur hebben."

Zelf bepalen

Maar mag een stad dan zoveel zelf bepalen? Amerikadeskundige Victor Vlam legt uit dat dit verschilt: "in sommige staten hebben steden meer bevoegdheden dan in andere". Het is dus niet zo dat alle 82 burgemeesters die de brief ondertekenden evenveel groene maatregelen kunnen doorvoeren, maar ze maken hier wel een statement mee.

Staten hebben sowieso veel soevereiniteit. Die mogen wetten invoeren die afwijken van het federale beleid uit Washington. "Dit is een eeuwige strijd in Amerika", volgens Arjen. De vraag is: ligt de uiteindelijke macht op landelijk niveau of juist bij de staten? "Republikeinen waren altijd voor meer zeggenschap bij de staten, maar ze maken nu een draai."

Impact

Met al deze weerstand zal de echte impact van het besluit van Trump misschien wel meevallen. Victor Vlam: "het symbolische effect is waarschijnlijk groter dan het werkelijke effect." Dat komt ook doordat bijvoorbeeld Californië op zichzelf al de zesde economie van de wereld is. "Een progressief klimaatbeleid daar heeft veel effect op wat het land in totaal bijdraagt."

Deel artikel: