Deze sjaal is gemaakt van 10.000 festivalpeuken

Peuk voor peuk werden ze opgeraapt, vorig jaar op het festival Welcome to the Village. Daarna ging de Vlaamse kunstenaar Isaac Monté aan de slag met die duizenden uitgetrapte sigaretten. Hij breide er een sjaal en een muts van die op dit moment te zien zijn bij de Stenden Hogeschool en op de komende editie van het festival.

Op de tweede dag kwamen mensen met tassen vol sigaretten naar het apparaat.

Isaac Monté

Het begon vier jaar geleden met het afstudeerproject van Isaac aan de Willem de Kooning Academie. "Ik heb een fascinatie voor bijzondere materialen", vertelt hij. "Daarom besloot ik sigaretten te verwerken tot grondstof."

Hij bedacht een installatie die vogelhuisjes maakt van peuken. De inspiratie hiervoor kwam uit de natuur zelf. "In de voorstudies kwam ik erachter dat vogels vaak sigaretten gebruiken bij het bouwen van hun nestjes, omdat het goed isoleert. Maar ze eten de peuken ook weleens op, wat schadelijk is"

Met dit project stond hij op het Duitse technofestival Melt. Na elke 4000 peuken rolde er een vogelhuisje uit de machine. Dat was een hit onder de festivalgangers. "Op de tweede dag kwamen mensen met tassen vol sigaretten naar het apparaat", vertelt Isaac.

De organisatie van Welcome to the Village kreeg lucht van het peukenproject en wilde er op het festival ook iets mee doen. Isaac voelde er niet zoveel voor om hetzelfde apparaat neer te zetten als op Melt, dus experimenteerde hij verder. "Ik hackte een papierversnipperaar. Als je de peuken er twee keer doorheen haalt, komt er een soort fluf uit."

Dit spul lijkt een beetje op pas geschoren schapenwol, dus het lag voor de hand om er iets mee te breien. Studenten van de Stenden Hogeschool raapten op de 2016-editie van het festival de sigaretten bij elkaar.

Isaac Monté in zijn atelier.

Voor de sjaal waren uiteindelijk 10.400 peuken nodig en voor de muts 6300. Deze gingen door de versnipperaar en vervolgens naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in garen spinnen. Het breien zelf kostte twee weken en ging helemaal met de hand.

Op de komende editie van het festival zijn de sjaal en muts te zien, met daarbij informatie over de gevolgen van rondslingerende peuken. Dit moet de bezoekers hier bewuster van maken.

Deel artikel: